Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Makarska – ekipa "Udri Muški" u Bonaci

02. 07. 2014 - 12:16
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Ukoliko vam dan počne u 06:00h ujutro, onda vam je najbolje krenuti put rive u samom centru Makarske. Mislite da je rano za odlazak u grad? Možda i jeste ukoliko želite u provod ili shoping, ali ako ste ljubitelj ribe, onda je to pravo vrijeme za polazak ka ribarima i brodićima koji su upravo uplovili. 
U tom periodu miris svježe ribe se širi rivom, a turisti i pravi domaćini Makarani sa svih strana pristižu, kako bi svojim gostima ponudili ono najljepše i najsvježije iz mora. Čujete sa svih strana pitanja – kol’ko kuna danas riba? Inćuni, lubin i orada u prvom redu, a potom i školjke, tako da svako za sebe može odabrati nešto. 
Sad kad ste se obezbijedili za dobar ručak, najljepši izbor je kafa uz samu obalu mora. Miris svježine mora, jutarnja tišina, debela hladovina, pogled na beskrajno plavetnilo kristalno čiste vode i prvi kupači, opisuju svu ljepotu ovoga gušta. 

Naš domaćin i prijatelj ekipe “Udri muški” je hotel Bonaca. Laganim korakom, na svega 2 minute od plaže gdje se pila prva jutarnja kafa, ekipa polazi ka hotelu na doručak. 
Uz konobare, ali i kompletno osoblje hotela, kakve biste samo poželjeli sresti, prijatan doručak, osmijeh na licu i zadovoljstvo, jedan su u nizu razloga našeg dugogodišnjeg prijateljstva.

Vrijeme je odlaska na plažu, polazimo i srećemo ljubaznu gospođu koja prodaje krofne, ili da kažem krafne, prepoznaje nas te uz osmijeh dobacuje kako su one sa vanilom spremne i čekaju našeg predsjednika Djevičanskih ostrva, Almira Čehajića Batka. 

Makarska zaista ima sve što vam za ljetni odmor treba. Čiste plaže, mirno more, zanimacije za djecu ali i odrasle, vedre i ljubazne domaćine, ali svakako ono najvažnije – dušu. 
Sigurno da na odmoru virjeme leti brže nego kod kuće, i čini se da tek što stigosmo na plažu, zaplivasmo nekoliko puta, evo vrijeme je za ručak. Možda biste i propustili isti, da vam hotel nije na svega pedesetak metara od peškira na kojem se sunčate, ili biste propustili ručak da niste već probali specijalitete  kuhara Bonace. Zato pokret i put hotela.

Poljaci, Česi, Hrvati, Bosanci i Hercegovci na terasi i u restoranu hotela. Neka onda neko kaže da je teško biti u nekom zajedništvu?! Moglo bi se sjediti u hladovini terase satima, ali ovo zadovoljstvo ostavljamo za večernje sate i laganu muziku. 

U kasne poslijepodnevne sate krećemo put grada. Ne trebate imati lični automobil, ali ni razmišljati mnogo o tome kako stići s kraja na kraj Makarske u jednoj večeri, jer glavno prevozno sredstvo je vozić. Vozić na svakih pola sata kreće ispred hotela Bonaca i vozi vas do onog dijela gdje vi želite. 

Nakon duge šetnje, čaše domaćeg vina, osvježavajućih pića, razgledanja rive noću, susreta sa strancima iz gotovo cijelog svijeta, vrijeme je za povratak u mirnu luku, hotel Bonaca.
Ekskurzije sa djecom iz Hrvatske i BiH u diskoteci hotela uživaju na svoj način, a oni nešto zreliji na terasi hotela uz muziku uživo. Naša ekipa se tu razdvaja, te oni koji su u duši dovoljno mladi, kad već nisu po godinama, odlaze u diskoteku, a mi, nešto stariji, ostajemo na terasi i uz čašicu prijatnog razgovora razmišljamo o tome kako vrijeme leti. 

Priželjkujemo da odmor traje tokom cijele sezone, i ne pomišljamo na odlazak u neki drugi kraj. 

 

 Preporučujemo