Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Želimir Altarac – Čičak preminuo od posljedica korona virusa

28. 03. 2021 - 08:10
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih kreatora sarajevske muzičke pozornice Želimir Altarac-Čičak i dobitnik priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva”, preminuo je nakon borbe s korona virusom tokom noći.

Tu tužnu informaciju potvrdila je njegova supruga Edina Gugać.

On je bio smješten je u Respiratorni centar – zgrada stare hirurgije na KCUS-u i uprkos borbi ljekara, on je preminuo, prenosi Fena.

S korona virusom borio se mjesec dana, a po riječima njegove supruge, 19. marta je prebačen na Podhrastove da bi ga potom 22. marta prebacili u Respiratorni centar.

Želimir Altarac Čičak rođen je 21. augusta 1947. godine u Sarajevu.

Jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih kreatora bosanskohercegovačke i sarajevske muzičke scene, pionir disk-džokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator velikih rock spektakala, publicist i animator rock kulture, inicijator mnogih glazbenih manifestacija koje su postale tradicionalne.

Uspješna saradnja

Želimir Altarac Čičak je tokom svoje karijere sarađivao sa čuvenim bendom Indexi, za koje je napisao nekoliko pjesama, a bio je novinar i kritičar za sarajevske i beogradske listove.

Tim svojim radom je uveliko doprinio afirmaciji brojnih mladih sarajevskih bendova, ali i šire, koji su se borili za pažnju javnosti.

U sarajevskom Domu mladih djelovao je od 1984. do 1992. godine kao urednik muzičkih programa, gdje je pored koncertnih aktivnosti organizirao i klupsku scenu “Muzički video art klub” (od 1986. do 1992.) i utemeljio dvije tradicionalne muzičke manifestacije koje su se dešavale svake godine i dobivši priznanje diljem bivše Jugoslavije: “Yu heavy metal fest” (Dom mladih od 1986. do 1991.), te “Festival pop-rock grupa BIH – nove nade nove snage” (Dom mladih od 1984. do 1992.)

Tu su svoje prve promotivne nastupe imali Merlin, Hari Mata Hari, Konvoj, Regina, Letu štuke, kao i mnogi drugi muzičari. Čičak je i tokom ratnih godina u Sarajevu organizirao koncerte u “Slozi” te vodio mnoge muzičke emisije. Poseban je događaj bio koncert proslavljene kantautorice Joan Baez, održan u Sarajevu 14. aprila 1993. godine u dvorani kina “Imperijal”.

Organizacija koncerata

Također, posebnu je pažnju izazvao njegov koncert “Give Peace A Chance” u okviru tradicionalne manifestacije “Sarajevska zima” iste godine, a na kojem su nastupili gotovo svi muzičari koji su tada ostali u Sarajevu. U periodu od 1993. do 1995. na sarajevskom radiju “Zid” uređuje i vodi emisiju “Rock ‘n’ roll radio”. Organizator je prvog poslijeratnog povratničkog koncerta legendarnih Indexa u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru, 2. i 3. februara 1996. godine, a kao je promotor sudjelovao i u organizaciji najvećeg sarajevskog spektakla irskih rock zvijezda grupe U2, održanog na Koševskom stadionu 23. septembra 1997. godine.

Organizator je i koncerta legendarne grupe Deep Purple u sarajevskoj “Zetri” 3. novembra 2007. godine, te još jednog koncerta proslavljene kantautorice Joan Baez u okviru tradicionalne manifestacije “Baščaršijske noći” 2008. godine.

Objavio je knjigu “Anitkvarnica snova” autobiografiju/monografiju kao učesnik razvoja sarajevske, bh. i ex-SFRJ pop-rock scene od početka 60-ih pa sve do današnjih dana.

Za svoj predani društveni i umjetnički angažman Želimir Altarac Čičak je dobio mnoga društvena priznanja, popu: Spomen-plakete Grada Sarajeva (1980.), Zlatne medalje rada (1983. Predsjedništvo SFRJ), Estradne nagrade BiH (1990. Savez Udruženja estradnih radnika SR BiH), Zlatni ljiljan (1996. – Općina Centar Sarajevo), Nagrada Davorin (Posebna nagrada za afirmaciju bh. pop-rock kulture).

Posljednje priznanje je dobio u decembru 2020. godine kada je proglašen Počasnim građaninom Grada Sarajeva.

 Preporučujemo