Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Von der Layen: EU će obezbijediti vakcine Zapadnom Balkanu što je prije moguće

22. 01. 2021 - 09:28
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: REUTERS

Evropska unija će posebnim mehanizmom "što je prije moguće" obezbijediti vakcine protiv koronavirusa za zemlje Zapadnog Balkana i još neke susjede, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen, saopštivši ishod video zasjedanja vođa EU.

Ursula von der Layen je objasnila da se ispostavilo da je složen postupak dostavljanja vakcina siromašnim i zemljama van Unije kroz međunarodni mehanizam COVAX i zato je odlučeno da se posebnim mehanizmom Unije obezbijedi Zapadnom Balkanu dostava vakcina koje će dati članice EU.

Lideri EU su takođe odlučili da se zbog naglog širenja opasne nove varijante virusa „jako obeshrabre nebitna putovanja“ unutar Unije, ali i očuva jedinstveno tržište EU i „šengenska zona“, a moraju se tačno utvrditi i „crvene zone“ u svijetu i zahtijevati da lica koja odatle dolaze u Uniju prethodno moraju imati test na korona virus.

Ursula von der Layen i predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel su predočili da je u EU sve veća zabrinutost zbog širenja nove varijante koronavirusa i naglasili da će zato biti preduzete sve mjera da se ubrza masovna vakcinacija stanovništva EU.

Oni su naglasili da je cilj da se do ljeta vakciniše najmanje 70 odsto stanovništva EU.

 Preporučujemo