Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

U Predstavničkom domu izglasan opoziv Trumpa

14. 01. 2021 - 08:20
|
|
by udrimuski.ba - hina
|
foto: AFP

U Predstavničkom domu američkog Kongresa izglasan je opoziv predsjednika Donalda Trumpa, zbog njegove uloge u prošlonedjeljnim nemirima u zgradi Kapitol hila. Trump je jedini američki predsjednik čiji je opoziv dva puta izglasao donji dom Kongresa.

Za opoziv je bilo 232 glasa, među kojima i 10 republikanskih, dok je protiv bilo 197 predstavnika Doma.

Trump je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasjedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobjeda Bidena na predsjedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Trump je usijao atmosferu na protestu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsjedničkim izborima 3. novembra.

On time neće biti smijenjen sa mjesta predsjednika, već će ići na suđenje u Senat.

Ako bi ga Senat osudio, moglo bi da mu bude zabranjeno da se ponovo kandiduje za šefa države 2024. godine, a možda i doživotno.

Predstavnički dom je za opoziv Trumpa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci imali većinu, oslobodio optužbi na suđenju u januaru prošle godine.

On će, međutim, vjerovatno ostati na funkciji do kraja mandata 20. januara, jer je malo vjerovatno da impičment dobije dvotrećinsku većinu u Senatu, konstatuje CNN.

 Preporučujemo