Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Schwarzenegger: Trump će ući u historiju kao najgori predsjednik u historiji SAD-a

11. 01. 2021 - 11:45
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: scrshot

U pozivu na jedinstvo Amerikanaca nakon opsade američkog Capitola prošle sedmice, bivši guverner Kalifornije i poznati glumac Arnold Schwarzenegger izjavio je da će Trump ostati upamćen kao najgori predsjednik u historiji SAD-a.

 

On je pozvao državljane SAD-a da pruže podršku novoizabranom predsjedniku demokrati Joeu Bidenu, uz riječi da je Trump "propali lider".

 

"Moramo se zajedno izliječiti od drame koja nam se upravo desila. Moramo ozdraviti, ne kao republikanci ili kao demokrate, već kao Amerikanci", rekao je Schwarzenegger u videozapisu koji je podijelio na Twitteru. 

Pobune pred američkim Capitolom Schwarzenegger je uporedio s Kristallnachtom, poznatim i kao Kristalna noć ili noć slomljenog stakla, a koja se odnosi na nacistički progon Jevreja iz jevrejskih zajednica, sinagoga i preduzeća u Njemačkoj i Austriji 1938. godine.

 

"Srijeda je bio dan razbijenog stakla upravo ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama. Rulja je razbila staklo i ideje koje smo uzeli zdravo za gotovo, te pogazila same principe na kojima je osnovana naša zemlja", rekao je Schwarzenegger.

 

Bivši republikanski guverner potom se osvrnuo na Donald Trumpa.

 

"Predsjednik Trump nastojao je srušiti rezultate izbora, poštenih izbora. Tražio je puč zavaravanjem ljudi lažima. On je neuspjeli lider i ući će u historiju kao najgori predsjednik svih vremena. Dobra stvar je što će uskoro biti nebitan, kao stari tvit", rekao je glumac.

 

Ne prozivajući direktno nikoga, on je dodao da su brojni republikanci bili saučesnici u napadu na američki Kongres.

 Preporučujemo