Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Američka vojska podiže barikade visoke dva metra oko Kongresa

08. 01. 2021 - 09:09
|
|
by udrimuski.ba - AA
|
foto: REUTERS/Erin Scott

Generalni sekretar američkih kopnenih snaga pri Nacionalnoj gardi Ryan McCarthy saopćio je kako će oko Kongresa Sjedinjenih Američkih Država u narednih 30 dana biti postavljena barikada visine otprilike dva metra.

McCarthy je prisustvovao zajedničkoj konferenciji s medije održanoj s gradonačelnicom Washingtona Muriel Bowser. Tom prilikom je kazao kako su i ranije očekivali slične proteste jučerašnjim, ali da niko nije mogao ni zamisliti da će demonstranti okupirati američki Kongres.

Dodao je kako su aktivne sve jedinice Nacionalne garde u Washingtonu te da su podršku pružili i pripadnici Nacionalne garde iz Virginije, Marylanda, Delawarea, New Jerseyja i New Yorka.

Upitan za mjere, McCarthy je kazao kako će do vikenda tu biti 6.200 pripadnika Nacionalne garde kako bi pružili podršku policiji u Washingtonu i policiji Kapitola.

”Trenutno se u Kongresu nalazi 150 pripadnika Nacionalne garde. Danas u podnevnim satima ćemo povećati na 850. Danas od devet sati će oko Kongresa biti podizana barikada visoka sedam stopa (oko 2,1 metara, op.a.), a obuhvatat će bulevare Independence, Constitution, Prvu aveniju i raskrsnicu ispred Kongresa. Tamošnje osoblje i poduzete mjere bit će tu najmanje 30 dana”, rekao je on.

Američki Kongres jučer se sastao kako bi potvrdio glasanje Elektorskog koledža, a u isto vrijeme odlazeći američki predsjednik Donald Trump ispred Bijele kuće je održao miting.

Nekoliko hiljada ljudi koji su prisustvovali mitingu potom su se uputili ka Kapitolu i pokušali ući u zgradu.

Došlo je do sukoba između policije i demonstranata, a grupa demonstranata je uspjela probiti barikade i ući u Kongres.

U sukobima do kojih je došlo poginule su četiri osobe, a povrijeđen je veliki broj ljudi, među njima i policajaca.

Poslana je i Nacionalna garda kako bi smirila situaciju u Kongresu, a Pentagon je aktivirao sve pripadnike Nacionalne garde u Washingtonu.

 Preporučujemo