Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Potpredsjednik SAD-a prebačen na sigurnu lokaciju, Trump ga optužio za izdaju

06. 01. 2021 - 21:25
|
|
by udrimuski.ba - hina
|
foto: Erin Schaff/Pool via REUTERS

Pristaše predsjednika Donalda Trumpa sukobili su se sa snagama sigurnosti i upali u zgradu Kongresa za vrijeme sjednice na kojoj je trebala biti potvrđena pobjeda Joe Bidena. Potpredsjednika Mikea Pencea policija je odvela na sigurnu lokaciju. 

Prosvjednici su probili blokadu i upali u Kapitol, objavio je CNN.

Zgrada je u “lockdownu” i prekinuta je sjednica Kongresa. Zastupnici su na sjednici raspravljali o potvrđivanju Bidenove pobjede koju Trump odbija priznati.

Policija je rekla zastupnicima da pripreme gas maske.

Trump je u obraćanju pristašama u blizini Bijele kuće ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari i pozvao gomilu da krene prema Kapitolu.

Na Twitteru je objavio da Pence “nije imao hrabrosti zaštititi zemlju i ustav” jer nije blokirao verifikaciju glasova.

pobunjeniciAFP

Podsjećamo, Senat SAD-a raspustio je raspravu o Elektorskom koledžu nakon što su pristalice Donalda Trumpa upale u Kapitol, javio je večeras CNN.

Američki Kapitol je zatvoren zbog napete situacije s demonstrantima dok zastupnici Kongresa održavaju sjednicu na kojoj trebaju potvrditi Bidenovu pobjedu, prenosi CNN u srijedu navečer.

Reporter CNN-a pokušao je napustiti zgradu Kapitola ali nije mogao jer je policija rekla da je zgrada u ‘lockdownu’, što znaći da niko ne može izaći niti ući.

Pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobile su se s policijom kod zgrade Kapitola, javlja Reuters.

Hilajde pristaša Trumpa, koji je izjavio u srijedu da “nikada” neće priznati poraz, okupili su se u Washingtonu u znak protesta uoči sastanka Kongresa.

Trump, gubitnik izbora, obratio se demonstrantima u Ellipseu, parku kraj Bijele kuće koju će Biden preuzeti za dvije sedmice istaknuvši da “nikada” neće priznati poraz.

“Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati poraz”, rekao je Trump.

“Pobijedili smo na tim izborima i to uvjerljivo”, ustvrdio je.Preporučujemo