Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Teške posljedice zemljotresa u Bosni i Hercegovini

29. 12. 2020 - 17:14
|
|
by Fena - AA - Srna - N1 - udrimuski.ba
|
foto: Srna

Zemljotres 6,3 stepeni po Richteru danas je pogodio Petrinju, u Hrvatskoj, a osjetio se u zemljama regiona pa i Mađarskoj, Austriji i čak Njemačkoj.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) izvijestila je o stanju na području Unsko-sanskog kantona nakon snažnog zemljotresa koji je danas pogodio Hrvatsku.

Kako se navodi u vanrednom izvještaju FUCZ, Služba civilne zaštite grada Bihaća je zaprimila nekoliko prijava o urušavanju dimnjaka i oštećenju krovnih konstrukcija.

Na zgradi Doma zdravlja je došlo do oštećenja, zbog kojeg su evakuisani uposlenici, te pacijenti koji su se zadesili u tom trenutku u Domu zdravlja. Povrijeđenih nije bilo.

Prema podacima Službe civilne zaštite općine Bosanska Krupa, došlo je do urušavanja dimnjaka na stambenim objektima što je izazvalo i oštećenja na krovnim konstrukcijama.

Prema podacima Službe civilne zaštite grada Cazina, došlo je do oštećenja zgrade u kojoj je smještena uprava grada Cazina (urušavanje dimnjaka i pukotine na zidovima), te manja oštećenja na objektima starije gradnje. Ekipe su na terenu, nakon obilaska i sagledavanja stanja dostavit će detaljnije informacije.

Prema podacima Službe civilne zaštite općine Velika Kladuša, došlo je do oštećenja zgrade u kojoj je smještena uprava općine Velika Kladuša (starija gradnja). U prekidu su telefonske linije, prijava o nastanku šteta od strane građana nije bilo.

U općinama Bužim, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most nije bilo prijava o nastalim štetama.

Zemljotres se osjetio i u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Građani su prijavili da je podrhtavanje tla trajalo dvadesetak sekundi što je izazvalo paniku.

Načelnik opštine Kostajnica proglasio je vanredno stanje u ovoj opštini, potvrdio je Aleksandar Pašić, portparol Opštine i rekao da je zemljotres u ovoj opštini Bosne i Hercegovine, na granici sa Hrvatskom počinio ogromnu materijalnu štetu i da je srušen veliki broj objekata i krovova.

"Zgrada srednje škole je dosta oštećena, zgrada lokalne uprave takođe nije u funkciji, naše sve službe su na terenu, obilazimo da vidimo da li ima povrijeđenih ljudi a za sada nemamo podataka o tome. Obezbjedićemo prenoćište za sve ljude čiji objekti nisu uslovni za stanovanje i nadamo se da će se tokom dana situacija smiriti i da ćemo krenuti sa raščišćavanjem", rekao je Pašić i dodao da se potres osjetio jako u ovoj opštini.

Naglasio je da se građanima u ovoj opštini preporučuje da izađu vani, pogotovo iz objekata koji su oštećeni, da ne paničare i da se pridržavaju uputstava Civilne zaštite putem društvenih mreža, između ostalog, da u slučaju ponovnog podrhtavanja tla stanu pod nosive grede objekata ili da odmah izađu vani.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, izjavio je danas da je prema prvim informacijama Kostajnica pretrpjela najveću štetu, a da će učiniti sve da se brzo saniraju posljedice zemljotresa.

Vatrogasci su u Kostajnici ugasili šest požara koji su izbili na kućama nakon snažnog zemljotresa.

Do požara je došlo nakon što su se urušili dimnjaci na kućama.

Zemljotres je oštetio i više objekata u Kozarskoj Dubici u Bosni i Hercegovini.

"Zabilježena je veća materijalna šteta, radnici su se jako uplašili i istog momenta su nastojali izaći vani", ispričala je za Anadoliju Dijana Kondić, direktor Centra za informisanje i kulturu u Kozarskoj Dubici nakon zemljotresa koji se osjetio u ovom gradu i nastavila:

"Trenutno smo svi vani, pokušavamo doći do statičara koji bi procijenio stanje, obzirom da je očigledno vrlo loše kako bismo izmjestili opremu u jedan od objekata koji nam je raspoloživ, to će vjerovatno biti objekat Doma kulture gdje bismo omogućili emitovanje programa Radio-televizije Kozarska Dubica dok ne vidimo šta će se dalje dešavati."

Istakla je da je načelnik opštine obišao zgrade koje su pretrpjele štetu.

"Potvrdio je da značajnija oštećenja postoje na više objekata u Kozarskoj Dubici u užem centru grada, između ostalog oštećen je jedan od objekata Doma zdravlja gdje je zabilježeno napuknuće u dužini od četiri metra, štetu je pretrpio objekat Zepter hotela, kao i privatni objekti. Više informacija biće nakon formiranja komisije za procjenu štete koja će danas izaći na teren", kazala je Kondić i dodala da je najbitnije da prema prvim informacijama nema ljudskih žrtava.

Istakla je da su gradske vlasti pozvale građane da budu solidarni i da ne podliježu panici.

U Donjem Vodičevu kod Novog Grada u entitetu RS, tokom današnjeg zemljotresa jačine 6,3 po Rihteru sa epicentrom u Petrinji, oštećen je stambeni objekat Rade Putnika i neuslovan za stanovanje, rečeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

Ovoj službi do sada je prijavljeno pet oštećenja stambenih objekata.

Prema informacijama sa terena, u većini seoskih naselja i u gradskom dijelu ima oštećenja na objektima.

Također, brojni građani Banjaluke istrčali su na ulice nakon snažnog potresa koji je zatresao i grad na Vrbasu.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković predsjedavaće večeras sjednici gradskog Štaba za vanredne situacije, na kojoj će biti razmotrena aktuelna seizmološka situacija.

Zemljotres koji se danas osjetio u Modriči nije pričinio nikakvu štetu, ali je zbog mogućeg ponavljanja podrhtavanja tla i uznemirenosti stanovništva Civilna zaštita u pripravnosti, izjavio je Srni rukovodilac opštinske Civlne zaštite Željko Terzić.

Terzić je rekao da građani nisu ugroženi, a nema prijava ni štete na objektima.

Direktorica Dječijeg obdaništa Ljubica Đekić potvrdila je da je odmah nakon zemljotresa, u saradnji sa roditeljima, kući vraćeno oko 170 djece, koliko je bilo u obdaništu.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da nema informacija da je u ovom gradu bilo povrijeđenih u zemljotresu, čiji je epicentar bio kod Petrinje u Hrvatskoj, a koji se osjetio i u gradu na Sani, ali da je na nekoliko lokacija nastala materijalna šteta.

"Na terenu smo i djelovaćemo u skladu sa informacijama koje budemo dobijali", rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da je nakon Gimnazije, gdje su vatrogasci najprije intervenisali, prijavljena šteta od urušavanja dimnjaka i krova na još nekoliko lokacija.

"Oštećenja su na dimnjacima koji su popucali i padaju sa njih cigle na krov, prave rupe u krovu, a noćas se očekuje kiša, tako da mi radimo da ne bi došlo do prokišnjavanja objekata", rekao je Miljuš.Zadnje dodane

Preporučujemo