Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Ambasador BiH u Rusiji: Ikona će biti vraćena diplomatskim kanalima ovih dana

24. 12. 2020 - 10:26
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: Srna

Ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu bit će u narednim danima vraćena u našu zemlju nakon što je predata Ambasadi BiH u Moskvi.

"Poklon ikona se putem ambasade vraća poklonodavcu da se izvrše potrebne provjere. Mi dalje nemamo šta komentarisati. Nadam se da me razumijete. Samo radimo svoj posao. Niti smo je nabavljali niti smo ovlašteni procjenitelji. Biće diplomatskim kanalima vraćena ovih dana", kazao je za N1 ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji Željko Samardžija.

Ranije je Ambasada Ukrajine u BiH uputila notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH sa zahtjevom da se Kijevu vrati ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu.

Kako je poznato, nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaprimilo notu Ambasade Ukrajine, koja je zatražila dodatne informacije o spomenutom slučaju, u Tužilaštvu BiH formiran je predmet, a da bi se razjasnilo kako je ikona iz Luganska, stara 300 godina, dospjela u BiH i završila u posjedu bh. zvaničnika.

U međuvremenu, oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije, saopćivši da će spomenuta ikona biti vraćena da bi se, uz pomoć Interpola razjasnilo njeno porijeklo.

Ikonu, za koju se sumnja da je iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine, Lavrovu je prilikom posjete našoj zemlji 14. decembra poklonio Dodik nakon sastanka u Istočnom Sarajevu.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo