Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Milan Tegeltija potvrdio: Sljedeće sedmice podnosim ostavku na funkciju predsjednika VSTV-a!

10. 12. 2020 - 15:52
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: scrshot

Milan Tegeltija danas je najavio da će naredne sedmice podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Odluku je saopćio na konfereniciji za medije u Banjoj Luci.

 

Poručio je da se povlači i sa pozicije predsjednika, ali i člana VSTV-a, kao i člana komisije za polaganje pravosudnog ispita na državnom nivou. Također je rekao da u ovim okolnostima više neće obavljati nijednu pravosudnu funkciju.

 

Tegeltija je nakon posljednje sjednice VSTV-a, na kojoj su donesena tri zaključka, a jedan od njih je bio da razmotri mogućnost ostavke, najavio da će o tome razmisliti te da će odluku saopćiti ove sedmice, odnosno danas.

 

On je u svom obraćanju hronološki iznio svoje viđenje navodnih pritisaka koje je imao, povezujući sve s političkom pozadinom, za što je optužio SDA.

 

Naglasio je da mu je sigurnost ugrožena te da ga institucije države ne štite.

 

Poručio je i da nema povjerenje u VSTV. 

 

Ostavka dolazi nakon pritiska članova VSTV-a, međunarodnih institucija i javnosti, a zbog afere "Potkivanje 2" čiji je akter upravo Tegeltija. 

 

Podsjećamo, Tegeltija je snimljen kako s kolegicom iz VSTV-a Milijanom Buha dogovara imenovanje njene sestre Sanje Čegar na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci. Snimak je izazvao burne reakcije, posebno međunarodnih zvaničnika koji su poručili da Tegeltija treba podnijeti ostavku, da je integritet VSTV-a ugrožen i da zaslužuje profesinalnog predsjednika. 

 

Tegeltija od samog početka tvrdi da je snimak montiran i da iza svega stoji OSA, a situaciju sve vrijeme pokušava okrenuti u potpuno drugom smjeru, predstavljajući aferu kao napad na njega i tvrdeći da mu je ugrožen život u Sarajevu. Upravo to mu je i svojevrsno opravdanje za današnji potez. 

 

No, promjene u bh. pravosuđu su upitne, čak i nakon njegove ostavke, s obzirom da se u pravosudnim institucijama nalaze sudije i tužioci koji su imenovani tokom Tegeltijinog mandata.Zadnje dodane