Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Mlade odrasle osobe također imaju dugotrajne simptome covida-19

03. 12. 2020 - 12:17
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: pixeell

Nova preliminarna studija proturječi percepciji da dugotrajni simptomi covida-19 uglavnom pogađaju odrasle osobe srednje dobi. Naime, u novoj studiji se navodi da i većina mladih također tjednima osjeća bolove u prsima, otežano disanje, glavobolju, proljev, gubitak mirisa ili okusa i druge komplikacije nakon dijagnoze.

Istraživanje je vodila docentica psihologije sa Sveučilišta Dayton Julie  Walsh-Messinger, zajedno s Noahom Greenspanom i Marcellom Debidda iz Pulmonary Wellness Foundation, te dr. DoloresMalaspina s Medicinskog fakulteta Icahn.

U studiji je sudjelovalo 40 studenata kojima je dijagnosticiran blagi ili umjereni covid-19 te je utvrđeno da je većina (51%) imala simptome i nakon 28 dana, a 30% ispitanika simptome je osjećalo i nakon 50 dana ili duže.

"Uvriježeno mišljenje u SAD-u je da je covid-19 kratkotrajan kod mladih odraslih osoba. Naša studija, za koju vjerujemo da je prva koja izvještava o post-COVID sindromu kod studenata u dobio između 18 i 21 godinu, sugerira suprotno", kazala je Walsh-Messinger.

"Potrebno je provesti još istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi, ali do tada ćemo apelirati na medicinsku i znanstvenu zajednicu da mlade odrasle ljude smatraju ranjivima na post-covid sindrom i da pomno nadziru one koji su oboljeli od bolesti zbog dugotrajnih virusnih učinaka", dodala je.

Istraživači su također anketirali dodatnih 58 studenata koji nisu imali covida kako bi pokazali da dugotrajni simptomi bolesti nisu posljedica stresa ili drugih sezonskih bolesti.

Walsh-Messinger je kazala da je studija i u skladu sa spolnim razlikama kada je riječ o smrtnosti od covida, što znači da je vjerojatnije da će se muškarci prije zaraziti, ali čini se da su žene osjetljivije na post-covid sindrom, odnosno dugotrajni simptomi češći su kod žena.Preporučujemo