Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Milorad Gojković: „ Zahvaljujući Batku, danas sam među živima"

12. 11. 2020 - 10:41
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Milorad Gojković transplantiran je u okviru programa Otvorene mreže, u februaru 2015.godine. bubreg mu je donirao otac, a operaciju je bilo jedino moguće izvesti u Francuskoj, zbog različitih krvnih grupa. Svoju je priču, Milorad ispričao u emisiji Udri muški, ponovivši, više puta, da život duguje Almiru Čehajiću Batku.

„2012. godine sam otišao na dijalizu. A da nisam došao do Batka pitanje je da li bi danas i bio živ. Našao sam se sa Batkom i sa profesorom Rostangom i onda sam otišao u Francusku u oktobru 2014.godine na pretrage, da bi mi otac u februaru 2015. godine donirao bubreg. Ja, do tada, uopšte nisam znao da se može uraditi transplantacija bubrega ako su različite krvne grupe. Sve je uspješno urađeno i ja sada sasvim normalno živim. Sve zahvaljujući Batku, zbog njega sam danas među živima. Zaposlen sam, radim, sve najnormalnije“,rekao je Milorad.

Zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja, dr Rostang je preporučio da se transplantacija radi sa živim donorom. Miloradov otac Momčilo, bez premišljanja, je sinu podario bubreg.

„Kada je dr Rostang vidio moje nalaze,rekao je da sam stvarno kritičan, da sam pun vode, bukvalno mi je život visio o koncu.Bilo je pitanje sata ili dana hoću li preživjeti. Otac je rekao da nije bitan njegov život, nego samo da ja budem dobro. Obradovao se iz razloga što je saznao da se može uraditi transplantacija sa različitom krvnom grupom. I otac se sada osjeća odlično, u penziji je, radi na selu, živi normalno“, ispričao je Milorad.

Prisjetio se iskustva sa koordinatorima, njihove pažnje i podrške.

„Od samog početka pa do kraja operacije imao sam podršku vaših koordinatora, ni o čemi nisam morao da mislim i vodim računa , u svakom smislu, što se tiče vas, to je bio čisti profesionalizam.“

Zbog mnogobrojnih negativnih posljedica koje dijaliza ima po ljudski organizam, Milorad je preporučio svima koji razmišljaju o živom donoru, da ne treba da se plaše, te da je taj vid transplantacije njegova preporuka.

 

 Preporučujemo