Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Burne reakcije na Trumpov govor, njemačka ministrica: Ovo je eksplozivna situacija

04. 11. 2020 - 13:31
|
|
by index.hr - udrimuski.ba
|
foto: AFP

IAKO rezultati američkih izbora još nisu poznati jer traje prebrojavanje glasova u više saveznih država, neki europski političari su već reagirali na trenutnu situaciju, napose izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je proglasio pobjedu i najavio da će tražiti intervenciju američkog Vrhovnog suda.

Njemačka ministrica obrane: Ovo je eksplozivna situacija

Njemačka ministrica obrane i šefica CDU-a na odlasku Annegret Kramp-Karrenbauer izjavila je da se nalazimo u "eksplozivnoj situaciji" te da su bili u pravu stručnjaci koji su predviđali da će SAD nakon izbora "ući u ustavnu krizu".

"Svjedočimo borbi za legitimitet rezultata izbora", rekla je Kramp-Karrenbauer za njemačke medije.

Šef njemačkog liberalnog FDP-a Christian Lindner jutros je izjavio da Trumpovo ponašanje "predstavlja kršenje tradicije i pravila" te da ulazimo u jednu "kritičnu, opasnu situaciju".

"Sprema se situacija s nesagledivim posljedicama za američki narod, ali i cijeli svijet"

"Sprema se jedna dramatična situacija za američku demokraciju s nesagledivim posljedicama za američki narod, ali i za cijeli svijet, uključujući i Europu", rekao je Lindner.

Njemački ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz je izjavio da će "SAD biti važan partner za nas bez obzira na rezultate izbora". Ipak, indirektno je kritizirao Trumpovu izjavu da je pobijedio na izborima, rekavši da je "jako važno da su svi glasovi prebrojani i da na kraju imamo jasan rezultat koji proizilazi iz demokratskih izbora i demokratskih procedura".

Prve reakcije iz Bruxellesa: Trumpovo ponašanje podriva američku demokraciju

Liderica frakcije Demokrata i socijalista (S&D) u Europskom parlamentu Iratxe Garcia na Twitteru je poručila da treba pričekati konačne rezultate izbora u skladu s izbornim procesom.

Ipak, dodala je da "Trumpovo ponašanje podriva američku demokraciju" te da se nada kako će "Joe Biden donijeti novu nadu američkim građanima i cijelom svijetu".

Bivši belgijski premijer i istaknuti liberalni europarlamentarac Guy Verhofstadt rekao je da "prati kaos s druge strane Atlantika".

"Sigurniji sam nego ikad prije da su Europljani jači zajedno u ovom nesigurnom svijetu. Kakav god bio rezultat, EU treba svoju sudbinu preuzeti u svoje ruke", poručio je Verhofstadt na Twitteru

Predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell je suzdržano komentirao da EU "ostaje spremna nastaviti graditi snažno transatlantsko partnerstvo utemeljeno na zajedničkih vrijednostima i povijesti".

Britanci suzdržani

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab se izrazio vrlo suzdržano.

"Poštujemo vrijednosti demokracije i sustav demokratskih provjera koji postoji u američkom sustavu, te smo uvjereni da će proizvesti rezultat", rekao je Raab.

Bivši konzervativni ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt je pak rekao da je zabrinut jer bismo "mogli zaboraviti da su SAD vodeća demokracija na svijetu, te ako završimo u velikoj svađi oko ukradenih izbora, to će samo staviti somijeh na lice političara poput predsjednika Xija i predsjednika Putina".

Janša već čestitao Trumpu

Iako je ishod američkih izbora potpuno neizvjestan, slovenski je premijer Janez Janša čestitao Donaldu Trumpu na pobjedi.

"Prilično je jasno da je američki narod izabrao Donalda Trumpa i Mikea Pencea za još četiri godine. Što više mainstream mediji odgađaju i negiraju činjenice, veća će biti konačna pobjeda za predsjednika. Čestitke Republikanskoj stranci za jake rezultate širom SAD-a", napisao je, na engleskom jeziku, na Twitteru Janša uz screenshotove privremenih rezultata u nekoliko država, među kojima je i Wisconsin u kojem se u međuvremenu dogodio obrat i Biden je preuzeo vodstvo nad Trumpom.Preporučujemo