Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Ermin Delibašić: "Odgovorno tvrdim da nema štimanja u OTVORENOJ MREŽI. Podrška za Batka"

03. 11. 2020 - 18:17
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Ermin Delibašić u emisiji Udri muški poručio: „Odgovorno tvrdim da nema štimanja u OTVORENOJ MREŽI. Podrška za Batka i OTVORENU MREŽU."

Prije nekoliko dana ekipi Otvorene mreže, na čelu sa predsjednikom Almirom Čehajićem Batkom, stigla je još jedna poruka, u znak podrške i zahvalnosti za spašen život. Poruku je uputio Ermin Delibašić čija je majka Muvedeta, 26.maja 2013.godine, uspješno transplantirana u programu OM. Porodicu Delibašić je potresla  informacija o Batkovom privođenju. Nadaju se da će iz svega izaći kao pobjednik i da će se vratiti da pomaže ljudima kojima je pomoć potrebna.

„Da nije bilo Batka moja bi majka još uvijek išla na dijalizu, nikada ne bi dobila priliku za transplantaciju bubrega. Hvala Bogu i dobrim ljudima, već sedam godina od kako je u Francuskoj urađena transplantacija, osjeća se odlično. Odgovorno tvrdim da tu nema nikakvih štimanja, kako su pojedini mediji objavili, jednostavno ideš na nacionalnu listu čekanja Francuske, dobiješ za to potvrdu, ako je moguće da se uradi transplantacija i čekaš svoj red“, kaže Ermin Delibašić.

U decembru 2010 godine Muvedeta Delibašić je krenula na dijalizu, zbog policistoze bubrega, dijalize je imala tri puta sedmično , u Kantonalnoj bolnici Zenica, da bi nakon, nešto više od dvije godine bila prebačena u Dom zdravlja Visoko, zbog bržeg i jednostavnijeg odlaska na dijalizu. U tom periodu Delibašići su čuli, u medijima, informaciju da OM nudi pomoć bolesnim pacijentima za transplantacije u inostranstvu. U njihovom slučaju Francuska je bila najbolje rješenje. Odlučili su da se jave Otvorenoj mreži , kako bi dobili informaciju o procedurama programa transplantacije.

„Otišao sam sa prijateljima do OM, mislim da je bio mart mjesec 2012.godine i tom prilikom sam dobio listu nalaza koje je potrebno uraditi, kako bi se isti poslali u Francusku, da se utvrdi da li postoji mogućnost kadeverične transplantacije. Kada smo sve te nalaze uradili i poslali u Francusku, ostalo je da čekamo. Bili smo u neizvjesnosti hoće li se moći uraditi transplantacija ili ne, ali, hvala Bogu, u oktobru 2012.godine, dobili smo potvrdu da je moguće da se uradi kadeverična transplantacija i da se moja mama nalazi na nacionalnoj listi čekanja Francuske.“

Tada su počele pripreme za Muvedetin odlazak u Francusku. Porodici je rečeno da će vjerovatno malo duže čekati, zbog Muvedetine nulte krvne grupe. No, poziv je došao kada su se najmanje nadali. Uslijedio je osam mjeseci nakon potvrde da je na listi.

„Batko me je lično pozvao“, prisjetio se Ermin.“ To neću nikada zaboraviti. Bilo je sedam sati ujutro, 25.maja 2013. godine i rekao mi je da je pronađen bubreg za moju majku. Po njegovom glasu sam osjetio koliko mu je bilo drago. Istog dana smo se organizovali, u pratnji koordinatorice OM, mama je otišla u Nicu. Po dolasku su joj uradili detaljne pretrage , da bi dan poslije bila uspješno transplantirana. Nama je javljeno, oko jedan sat popodne, da je sve prošlo uredno, uspjeli smo se i čuti telefonom, rekla nam je da se dobro osjeća. Te trenutke čovjek, jednostavno, ne može nikada zaboraviti. Želim da naglasim da je u maminom slučaju podudarnost bila sto posto, što je, kako su ljekari rekli, prava rijetkost.“

Nakon transplantacije Muvedeta je u Francuskoj provela 14 dana. Uslovi oporavka su bili odlični, usluga na nivou, ispričao je njen sin Ermin u emisiji Udri muški.

„8.juna 2013.godine , došla je kući sa kreatinom od 130, a prije transplantacije,znao je da bude 600-700. Transplantirani pacijenti to razumiju . Za mjesec dana bila je druga osoba. Danas su vrijednosti njenog kreatinina od 60 do 70 . Osjeća se dobro, ima redovne kontrole u nefrološkom savjetovalištu Kliničkog centra u Sarajevu. A velika stvar je što redovno imamo posjetu tima nefrologa iz Francuske, na čelu sa dr Rostangom. To su divni ljudi koji dolaze i brinu o svojim pacijentima, a ja im redovno šaljem nalaze u Francusku, radi kontrole.“

Ermin je , u ime porodice Delibašić, izrazio duboku zahvalnost OTVORENOJ MREŽI, na čelu sa Almirom Čehajićem-Batkom, bez kojih, kako je rekao, njegova majka vjerovatno ne bi nikada dobila priliku za liječenje u inostranstvu.

„Želim da se zahvalim svim dobrim ljudima koji su bili uz nas i pomogli nam u tom, za nas, teškom periodu. Koristim priliku da pozdravim Batka, ne znam da li nas čuje , ali veliki pozdrav ima od nas iz Kaknja!“, poručio je Ermin.

 Preporučujemo