Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Venecijanska komisija pozvala bh. vlasti na sastanak, tema - fer izbori

30. 10. 2020 - 09:47
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Venecijanska komisija Vijeća Evrope će u sklopu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti sutra i prekosutra s vlastima Bosne i Hercegovine razgovarati o ispunjavanju uslova za održavanje fer i poštenih izbora polovinom novembra.

Iz Naroda i pravde saopćili su da je kandidat "četvorke" za načelnika Općine Novi Grad Adnan Delić jedini od svih kandidata pozvan na ovaj sastanak.

Vijeće Evrope je putem Grupe država Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije izdalo nekoliko preporuka u vezi s tom oblasti, a nekoliko važnih preporuka odnosi se na održavanje fer i poštenih izbora.

U posljednjem izvještaju GRECO je ukazao na netransparentnost finansiranja političkih stranaka, a kažu da se bankarski sistem prilikom finansiranja političkih kampanja ne koristi dovoljno, što znači da se i dalje mnogo transakcija obavlja u kešu, bez adekvatne kontrole. Takođe, ističu da ne postoji uvid u račune subjekata koji su povezani s političkim strankama, što znači da fizička i pravna lica koja na različite načine pomažu finansiranje neke političke stranke obično nisu poznata javnosti ili ne postoji uvid u njihovu uključenost u kampanje. GRECO takođe ukazuje da nema revizije stranačkih računa nakon završene kampanje.

Podsjetimo, lokalni izbori u BiH održavaju se 15. novembra,a za vlast se "bori" 543 politička subjekta.Zadnje dodane

Preporučujemo