Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Dr. Tanović: Zdravstveni sistem u KS nije pred kolapsom, trenutno je zarobljen

29. 10. 2020 - 14:19
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: N1

Doktor Hasan Tanović, kandidat "četvorke" za načelnika Općine Novo Sarajevo, nedavno je objavio da je pozitivan na korona virus. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Drage sugrađanke i sugrađani.

Ovo je moje prvo obraćanje nakon što sam zaražen Corona virusom prošle sedmice.
Ja sam samo jedan u nizu COVID + pacijenta i želim da znate da ja kao ljekar, ali i kao pacijent apsolutno vjerujem svojim kolegama.
Zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo nije pred kolapsom, zdravstveni sistem je trenutno zarobljen od strane nekih pojedinaca, ali i to ćemo uskoro promijeniti!

Doista nije vrijeme za političke govore, niti moje zdravlje u ovom trenutnu dozvoljava da se izlažem naporu, ali kao zdravstveni profesionalac na neke stvari ne mogu i nemam pravo da ostanem po strani, čak ni pod uslovima potpuno nepredvidivog oporavka i toka moje bolesti.

Želim prije svega da vas zamolim da svu vašu pažnju i energiju usmjerite prema mjerama prevencije i zaštite od Corone.
Da se razumijemo, ne postoji način da se u potpunosti zaštitite od koronavirusa u svakodnevnom životu, međutim postoje mjere koje sprječavaju širenje virusa.

Ovom prilikom vas najiskrenije molim da se pridržavate osnovnih mjera zaštite u koje spadaju pranje ruku, nošenje maski i držanje distance. To je trenutno najefikasniji način da usporimo širenje virusa i da pomognemo mojim kolegama zdravstvenim profesionalcima da se mogu posvetiti svakom bolesniku.

Stvaranje PANIKE I BEZNAĐA kod građana od strane nama jako dobro poznatih „kuhinja“, ne vodi nažalost, ka adekvatnom odgovoru struke u ovakvoj situaciji. I kao da nije dovoljno što stanovništvo živi pod traumom još od početka godine, na sve to imamo apsolutnu indolentnost i u najmanju ruku neodgovorno ponašanje Vlade KS, Ministarstva Zdravstva i Kriznog štaba KS koji se ponašaju na način da djeluje dan za danom i očigledno, donose odluke isključivo po političkim nalozima svojih šefova.

Kakva god da je trenutna situacija, ona još uvijek nije nešto sa čim se naše kolege ne mogu uspješno nositi, samo je pitanje do kad će trajati opstrukcije od strane menadžmenta KCUS-a, jer i ljudski i medicinski kapaciteti imaju svoje limite.
Postavlja se realno pitanje, zašto bi nekom bilo u interesu da nastane haos i panika, kako među stanovništvom, tako i unutar zdravstvenih institucija?

Ne želim da vjerujem da je neko spreman da žrtvuje živote i zdravlje svojih građana zarad stvaranja ambijenta u kojem će što manji broj ljudi izaći na izbore.

Jučer sam imao osvrt na tu temu, mala izlaznost trenutnoj političkoj garnituri garantuje ostanak na vlasti naredne 4 godine.
Mene sada, za razliku od njih, u situaciji u kojoj su dovedeni u pitanje životi mojih prijatelja, komšija i sugrađana, ne interesuje konačni ishod izbora.

Ne interesuje me cijena koju bih mogao da platim, jer ja neću, bez obzira na sve, odustati od svojih principa i od borbe za zdravlje i prava pacijenata!

Ovu bezočnu igru u režiji menadžmenta KCUS moramo što prije zaustaviti.

Kanton Sarajevo i zdravstveni sistem u njemu NISU PRED KOLAPSOM kako to neki žele da pokažu. Ali neki čine da do toga dođe.
Postoje drugi problemi koji se pokušavaju gurnuti pod tepih i tako opravdati nerad i neodgovorno ponašanje spram pacijenata.
Kao što ste imali priliku da vidite u toku jučerašnjeg dana, Opća bolnica je stavila svoje kapacitete na raspolaganje za određan broj lakših i srednje teških pacijenata zaraženih Corona virusom i budite uvjereni da će moja kolege učuniti sve kako bi adekvatno odgovorili i na ovaj izazov.

Međutim, problem je u sistemu koji kontrolište tokove zdravstvene zaštite i brige o pacijentima dugi niz godina. Taj njihov sistem je u kolapsu i pogubio je sve konce.

Apelujem na menadžment KCUS da što hitnije preuzmu obavezu koju imaju i na raspolaganje građanima stave infektivnu kliniku, ali i druge kliničke kapacitete koji su do sada neiskorišteni.

Na kraju, još jednom, budite odgovorni, čuvajte svoje i zdravlje svojih najmilijih.

Živi i Zdravi bili", stoji u objavi dr. Tanovića.

 

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo