Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Sidran u “Udri muški” poručio: “Apelujemo na one koji odlučuju, da budu svjesni da su preuzeli odgovornost za Batkov život”

27. 10. 2020 - 18:43
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Pogledajte javljanje akademika Abdulaha Sidrana u emisiji Udri muški.

Među javnim ličnostima koje su povodom posljednjih dešavanja izrazile podršku Otvorenoj Mreži je i akademik Abdulah Sidran, koji je u izjavi za radio Otvorena Mreža rekao da je potrebno zaustaviti negativne reakcije povodom hapšenja Almira Čehajića, ne ulazeći u meritum nadležnih institucija u skladu sa postojećim zakonskim okvirima. Akademik Sidran je pritom stavio akcenat na loše zdravstveno stanje predsjednika Otvorene Mreže koje dodatno komplikuje njegov boravak u pritvorskoj jedinici.

Sidran: "Ja pozdravljam najprije prijatelje sa radija Otvorena Mreža i sa Mreže. Nisam mogao ostati ravnodušan na te događaje. Otvorena mreža kao medijski fenomen, i kao jedna sarajevska specifična priča prave raje, meni leži na srcu, i ništa mi nije svejedno. Dakle, prošlo je nekoliko dana, svi smo stigli malo srediti dojmove, i ja sam siguran da u ovom trenutku ništa nije važnije od toga da spašavamo život uhapšenoga Batka.

On je šećeraš, ja sam šećeraš 15-20 godina, i ja znam da ne postoje medikamenti, trošio sam i siofor i metformin, gluformin, i kojekakve njihove razne varijatete, i ja znam da oni djeluju u normalnim uvjetima kad čovjek živi udoban i kvalitetan porodični život i bez stresova, a da su apsolutno beskorisni i ništa ne znače u uvjetima stresa, što znači uvjetima u zatvoru. i da se na taj način, po mom mišljenju, laičkome, ali sigurno, provjereno na ličnom primjeru, na svojoj koži.

Nema ništa važnije od toga nego pozvati se na pravo da zatvorenik kome je određen tridesetodnevni pritvor, taj pritvor izdržava u bolničkim uvjetima, gdje bi bio sklonjen od stresnih uvjeta zatvora, od okolice. Iz zatvora i zdrav čovjek izlazi bolestan, iz zatvora te vrste. Prema tome, sve sada što je važno i najvažnije jeste apelovati na one koje udlučuju, da hitno donesu odluku po kojoj bi se Batko premjestio u odgovarajuče prostore Kliničkog medicinskog centra, ili neke druge ustanove.

Ja, da sam na njihovom mjestu, ne bih rizikovao opasnost da preuzmem odgovornost za njegov život, biološki opstanak. To je najvažnije. Ostalo će ići pravnim putem kakvim mora ići, vjerovatno je to sve presporo. Zato je najvažnije otkloniti tu strašnu mogućnost da čovjek u strašnim okolnostima podlegne."

Darko Došlo: Ne ulazeći uopšte u meritum nadležnih i kriterije, i zakonsku proceduru, odnosno zatvorske okvire, činjenica je, ja se ne mogu oteti tom utisku, da je šteta već napravljena. Kada radite humanitarnu priču, kada se bavite humanitarnim radom, i kada vas optuže za takve stvari, kao što su pronevjera, pranje novca, zloupotreba položaja, to je ustvaru kraj prije kraja. Ovim je priča gotovo završena. Praktično kredibilitet je ozbiljno poljuljan, a uz sve to imamo problem sa Batkovim dijabetesom.

Imamo problem sa uposlenicima koji su praktično sad obezglavljeni i dovedeni pred svršen čin. Pred rubom su egzistencijalne priče. I na sve to imamo pacijente koji su također u izrazito teškom stanju godinama, koji čekaju tu transplantaciju. Jedini akter koji je mogao, koji može nešto da promjeni, da pokrene stvari s mrtve tačke je upravo Batko, koji sad objektivno ne može, sve i da hoće, da uradi ništa. Imamo jednu jako komplikovanu situaciju, koja se dodatno komplikuje, mjesto da se stvari riješavaju jedna po jedna, i da to ide nekako svojim tokom.

Sidran: "Da, ja to potpuno razumijem, ja od te tačke polazim. Ni ja nisam apsolutno ulazio u meritum. Naravno, mi svi želimo da istražni organi i pravosudni organi maksimalno rade svoj posao. Imamo drastične primjere u kojima i ubice i kradljivci se brane sa slobode. Mi ne tražimo ništa protivprirodno, protivzakonito.

Svi Batkovi započeti poslovi mogli bi se raditi iz neke sobice, u nekom bolničkom centru. Jasna je stvar, tamo se ne može disati. Ovim ne radimo nikakav pritisak na ono što su procedure i pravila u jednom istražnom ili sudskom postupku. Apelujemo samo na one koji odlučuju, da budu svjesni toga da su preuzeli odgovornost za jedan ljudski život. To je suština."

Darko Došlo: S obzirom na Vaša iskustva, koliko neprijatna može biti medijska hajka poput ove.?

Sidran: "To je stalo Darko u ono što si ti nazvao “šteta je nanesena i nepopravljiva”. Međutim, nama nije dopušteno da ulazimo u tu dimenziju stvari, jer će nam uvijek replicirati pričom o štetama koje podrazumjeva optužnica protiv Batka. Tako da suština nije u tome, suština je da onaj koji sprovodi zakon, ne smije provodeći zakon ugrožavati tuđi život.

Batko nije sprovodio zakon, Batko je sprovodio humanitarnu misiju, unutar koje mu se pronalazi, i treba “dokazati ovo ili ono”. Ali ovaj koji provodi zakon, ne smije u tom postupku dovoditi u opasnost ljudske živote, to je jasno k'o dan. I ja bih na tome, u tom pogledu, tražio podršku i saradnju medicinskih autoriteta. To je ono, što sad vidim, najvažnije."Preporučujemo