Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Biden objavio dokument: Podrška suverenoj i multietničkoj BiH

20. 10. 2020 - 09:56
|
|
by udrimuski.ba/AJ
|
foto: arhiva

Kandidat Demokrata na predsjedničkiom izborima u Sjedinjenim Američkim Državama je Joe Biden obajavio je dokument prema kojem se obavezuje da će “zauvijek biti protiv mržnje, a podržavat će suverenitet, teritorijalni integritet i multi-etnički karakter Bosne i Hercegovine".

"Joe Biden će okupiti naše partnere unutar EU i NATO-a kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja Zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama. Joe Biden zna da je vrijeme za hrabro i odlučno američko liderstvo kako bi se potakle reforme i pomirenje, te kako bi se opet posvetili našem davno-obećanom cilju cjelovite, slobodne i mirne Europe”, navodi se u zvaničnom dokumentu Biden-Harris predsjedničke kampanje.

Ekonomski jaka i sigurnosno stabilna multietnička Bosna i Hercegovina smatra se jednim od ključnih preduvjeta za mir na Zapadnom Balkanu, koji je devedesetih godina bio potonuo u razorne ratove, i čija sigurnost još uvijek nije potpuna.

U Dokument koji je u cijelosti posvećen odnosima SAD i BiH stoji podsjećanje na ulogu koju je Biden odigrao 1990-tih kao senator.

"Odigrao je ključnu ulogu u naporima da se promijeni dinamika na terenu u BiH, te u konačnici uvjerio vlasti SAD-a i ključne europske saveznike da zaustave brutalnu kampanju genocida Slobodana Miloševića", piše u dokumentu.

'Odgovoru na srbijansku agresiju'

Joe Biden je dokazani prijatelj BiH od najmračnijih dana njene historije kao i tokom borbe za stabilnost i pravdu u toj zemlji, te shvata kako je u interesu Amerike da osigura put cjelovite BiH ka Europskoj uniji i NATO-u”.

"Sastao se sa Slobodanom Miloševićem optuživši ga za činjenje ratnih zločina, a po povratku u SAD pozvao je na podizanje embarga na naoružavanje BiH i zatražio da Amerika predvodi Zapad u odgovoru na srbijansku agresiju", navodi se, između ostalog, u dokumentu "Vizija Joea Bidena za odnose Amerike i Bosne i Hercegovine".

TAGOVI:Preporučujemo