Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Van Damme spasio bugarsku čivavu kojoj je prijetila smrt zbog birokratije

20. 10. 2020 - 09:33
|
|
by Hina - udrimuski.ba
|
foto: AFP

Slavni belgijski glumac Jean-Claude Van Damme spasio je od sigurne je smrti ženku koja je iz Bugarske u Norvešku poslata s lažnim pasošem, ponosno je objavilo udruženje za zaštitu životinja.

"Zove se Raja i nije mogla da bude registrovana u Norveškoj zbog lažnog psaoša. Norveška je zaprijetila da će je eutanazovati u utorak ako je Sofija ne preuzme natrag", objasnio je član udruženja "Četiri šape" (Vier Pfoten).

Norveški kupac je pokrenuo online peticiju koja je privukla pažnju belgijskog glumca.

"Za svoj rođendan sam zamolio bugarske vlasti da promijene odluku. Ne možemo dozvoliti eutanaziju čivave", rekao je Van Damme u video poruci na društvenim mrežama.

Bugarska, koja se pozivala na stroga pravila Evropske unije prema kojima je zabranjen ulazak živih životinja s lažnim dokumentima, napravila je izuzetak, prihvativši povratak Raje.

"Treba čestitati bugarskim vlastima na fleksibilnosti, ali oni moraju da sprovode strožu kontrolu ilegalnog uzgoja i mreža trgovine životinjama", naveli su iz udruženja "Četiri šape".

Istakli su da su brojne zemlje centralne i istočne Evrope poput Slovačke, Mađarske i Bugarske napravile unosan posao od uzgoja rasnih pasa koje prodaju zapadnim zemljama.

U Norveškoj je cijena čivave deset puta viša od one uzgojene u Bugarskoj, ali u slabo kontrolisanim uslovima, i često s falsifikovanim dokumentima.

Rajine putešestvije podsećaju na avanture krave Plenke, koja je postala slavna nakon što je u maju 2018. slučajno iz Bugarske prešla u Srbiju.

Pošto je izašla iz EU prijetila joj je smrt, ali se izvukla zahvaljujući kampanji u kojoj je učestvovao i Paul McCartney.Zadnje dodane

Preporučujemo