Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Japan ispušta zagađenu vodu iz Fukushime u okean

16. 10. 2020 - 10:12
|
|
by udrimuski.ba/AJ
|
foto: EPA

Japanska vlada odlučila je da, skoro deceniju nakon incidenta u nuklearnoj elektrani Fukushimi, ispusti kontaminiranu vodu iz uništenog postrojenja u more, objavili su lokalni mediji.

Očekuje se da će ta odluka izazvati reakciju susjednih zemalja, prije svega Južne Koreje, koja već hranu iz Japana testira na radijaciju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kontaminirana voda u postrojenju je dugogodišnji problem Japana, a više od jednog miliona tona tečnosti nalazi se u tankerima.

Nuklearna elektrana Fukushima oštećena je nakon razornog zemljotresa i cunamija 2011. godine.

Dvije godine za sprovođenje odluke

Japanski ministar industrije Hiroshi Kajiyama rekao je da još nije donesena konačna odluka, ali da će je vlada brzo donijeti.

List Asahi prenio je da bi za sprovođenje takve odluke trebalo oko dvije godine, jer kontaminirana voda mora da bude filtrirana prije nego što se konačno ispusti u more, odnosno okean.

Kompanija Tokyo Electric se prije dvije godine izvinila nakon što je ustanovljeno da njihov sistem za filtraciju nije uklonio sve opasne materijale iz vode, kao i da planira da ukloni sve radioaktivne dijelove iz vode, osim tritijuma koji se teško odvaja i koji je relativno bezopasan.

U međuvremenu, Južna Koreja je zabranila uvoz morskih plodova iz regiona Fukushime i tražila od japanskog ambasadora u Seulu da objasni na koji način Tokio planira riješiti problem sa vodom.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo