Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Časopis Nature podržao Bidena, Trumpu zamjeraju lošu borbu protiv korone

15. 10. 2020 - 07:56
|
|
by Hina - udrimuski.ba
|
foto: DREW ANGERER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Znanstveni časopis Nature podržao je demokratskog kandidata za američkog predsjednika Joea Bidena, osudivši izjave predsjednika Donalda Trumpa o nizu pitanja, uključujući njegov "katastrofalan" odgovor na pandemiju koronavirusa.

Časopis je rekao kako je "nezamislivo" da se Trump povukao iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) usred pandemije, istovremeno izrazivši kritiku i zbog njegovog "prešutnog" podržavanja bijelim nacionalistima u SAD-u.

Nadalje, časopis je mišljenja da Trumpov pristup "ubrzava klimatske promjene".

S druge strane, istaknuo je časopis, Biden podupire znanost, surađuje sa suparnicima i mogao bi poništiti štetu nanesenu međunarodnim odnosima SAD-a.

"Nijedan američki predsjednik u novijoj povijesti nije tako neumoljivo napadao i potkopavao toliko vrijednih institucija, od znanstvenih agencija do medija, sudova, Ministarstva pravosuđa - pa čak i izbornog sustava", rekao je časopis o Trumpu.

Objašnjavajući svoj stav, Nature je rekao da će "jedno od najopasnijih naslijeđa ove administracije biti sramotno uplitanje u zdravstvene i znanstvene agencije".

Ovaj potez posljednji je u nizu istupa protiv Trumpa uoči izbora 3. studenog od inače nepristranih institucija.

Scientific American, prvi put u svojoj 175 godina dugoj povijesti, također je podržao Bidena, a The New England Journal of Medicine osudio je Trumpa, ali nije izričito podržao nijednog kandidata.Preporučujemo