Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Grenell jučer bio na Kosovu, danas stiže u Srbiju, kreće provođenje sporazuma iz Washingtona

22. 09. 2020 - 09:13
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: agencije

Richard Grenell specijalni izaslanik američke administracije za dijalog Srbije i Kosova, stiže danas u Beograd, gdje će razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Grenel dolazi kako bi provjerio kako teče sprovođenje najava iz dokumenta potpisanog 4. septembra u Bjeloj kući, a jučer je boravio u Prištini, gde je razgovarao o istoj temi sa tamošnjim zvaničnicima, piše Blic.

"Grenel će sa predsjednikom Vučićem razgovarati o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Sa njim dolazi i Adam Boehler, direktor Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), sa kojim će premijerka Brnabić potpisati zajedničku izjavu, kaže izvor ovog lista.

Glavna tema posjete je otvaranje kancelarije nove američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Srbiji. Teme razgovora tokom Grenellove posjete Beogradu biće i ostale tačke sporazuma iz Washingtona, koje po navodima izvora, Grenell želi što prije da pokrene i sprovede.

"Često se dešavalo da se neki dokument potpiše i da potom ostane mrtvo slovo na papiru, pogledajte samo Briselski sporazum. Zbog toga Grenell ne želi da bilo šta prepusti slučaju. Amerikanci su mnogo ozbiljnije u sve ušli nego što je to činila administracija u Briselu", smatra se.

Sporazum koji su u Washingtonu potpisali Srbija i Kosovo naslovljen je na ekonomsku saradnju, a obuhvatao je i odnose s Izraelom, tretiranje Hezbollaha, 5G mreže, ljudska prava...Preporučujemo