Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU

07. 09. 2020 - 08:30
|
|
by udrimuski.ba - Beta
|
foto: screenshot

Dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod okriljem EU biće nastavljen danas u Briselu sastankom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija.

Domaćini sastanka su visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josep Borrell i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Početak sastanka zakazan je za 11.00. Najavljeno je da će se Borrell obratiti uoči sastanka, a Lajčak po njegovom okončanju.

EU je saopštila da će na sastanku biti razmatrana pitanja manjinskih zajednica, međusobnih potraživanja i imovine, kao dio puta ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Vučić je u nedjelju doputovao iz Washingtona u Brisel, gdje se sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom.

Predsjednik Srbije je rekao da će tri ključne teme današnjeg dijaloga biti nestale osobe, interno raseljeni i ekonomija, a najavio je da će jedna od tema biti i Zajednica srpskih opština.

Hoti je najavio je da će danas s Vučićem razgovarati o konačnom sporazumu o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Kosovski koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni u nedjelju je poslije sastanka ekspertskih timova Beograda i Prištine u Briselu izjavio da su dvije delegacije vidno približile stavove oko onoga što on naziva "elementima jednog sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznanju".

Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU nastavljen je u julu sastancima Vučića i Hotija, poslije 20 mjeseci prekida zbog uvođenja kosovskih taksi od 100 posto na uvoz robe iz Srbije, a potom i recipročnih ekonomskih mjera.

Recipročne mjere prema Srbiji Hotijeva vlada je ukinula 6. juna, tri dana pošto je formirana, čime je uklonila ključnu prepreku za obnovu dijaloga.

Vučić i Hoti su se u petak u Bijeloj kući obavezali na normalizaciju ekonomskih odnosa. Oni su u prisustvu predsjednika SAD Donalda Trumpa potpisali gotovo iste verzije dokumenta nazvanog "Ekonomska normalizacija" koje se razlikuju samo u posljednjoj od 16 tačaka.

TAGOVI:Preporučujemo