Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Projekcije CeMI (uzorak 96,4 odsto): DPS 30 mandata, "Za budućnost Crne Gore" 27

31. 08. 2020 - 08:13
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović rekao je da je na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova DPS osvojio oko 145.000 glasova, to jest oko 30 mandata, a da sa svojim "tradicionalnim koalicionim partnerima" ima 40 mandata. Đukanović je najavio da će sačekati zvanične rezultate izbora kako bi se vidjelo koja politička grupacija je osvojila "famozni 41. mandat" i najavio da borba za parlamentarnu većinu i dalje traje.

Govoreći o rezultatima izbora na osnovu 90 odsto prebrojanog materijala, Đukanović je rekao da takav rezultat znači da je DPS najjača partija u Crnoj Gori i na ovim izborima, "kako u pogledu osvojenih glasova, tako i u pogledu mandata".

"Zajedno sa tradicionalnim koalicionim partnerima za sada imamo 40 mandata, borba za većinu u parlamentu i dalje traje. Sačekaćemo rezultate Državne izborne komisije i znati šta je naš konačan učinak", kazao je predsednik DPS-a.

"Sačekaćemo finalno prebrojavanje glasova i zvanične rezultate i kome pripada taj famozni 41. mandat... To predstavlja zakon koji ćemo bezuslovno poštovati", ponovio je Đukanović.

On je zahvalio svim građanima Crne Gore na atmosferi tokom izbornog dana i prethodnih dana kampanje, navodeći da je kvalitet politike koju DPS vodi doveo do visokog nivoa političke kulture i tolerancije u društvu.

Đukanović je dodao da je predizborna kampanja bila regularna, kao i da je sam izborni dan protekao regularno.

Svim učesnicima izbora čestitao je na ostvarenom rezultatu.

"Mnogi politički subjekti ostvarili su rezultat koji je vrijedan poštovanja, nove prodore u crnogorskom biračkom tijelu i to DPS uvijek poštuje, pozdravlja i odnosi se prema tome kao autentičnom izrazu demokratske volje građana Crne Gore",istakao je predsednik Crne Gore.

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) je objavio projekcije rezultata parlamentarnih izbora na 96,4 odsto obrađenog uzorka koje pokazuju da DPS ima 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, "Mir je naša nacija" 10 mandata, "Crno na bijelo" četiri. Po tri mandata bi imali Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, i po jedan Albanska lista i AK Jednoglasno.

Kako pišu Vijesti, na osnovu 96,4 odsto uzorka, lista "DPS - Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović" ima 35,1 odsto, a koalicija "Za budućnost Crne Gore" 32,6 odsto. Koalicija "Mir je naša nacija" ima 12,5 odsto, "Crno na bijelo" 5,7 odsto, Socijaldemokrate 4,3, Bošnjačka stranka četiri odsto, SDP - Jaka Crna Gora 3,1, Albanska koalicija Jednoglasno 1,1 odsto, Albanska lista 1,3 odsto, HGI 0.2 odsto, a HRS 0,1 odsto.

"Moguće su još uvek određene promene, ali prilično je jasno da će dve albanske partije dobiti po jedan mandat", kazao je Zlatko Vujović iz CeMi.

Kako stvari sada stoje, SDP ulazi u parlament, "ali postoje šanse da skliznu ispod cenzusa", dodao je on.

"Međutim, kako trendovi pokazuju, oni će imati parlamentarni status", kazao je Vujović.

HGI, kako je rekao, ima male šanse da pređe 0,35 odsto i dobije mandat.

Centar za demokratsku tranziciju ranije je saopštio da je biračko pravo ostvarilo 75,9 upisanih birača.

Glasači su na 1.217 biračkih mesta glasali za jednu od 11 izbornih lista.

Pravo glasa imalo je 540.026 građana.Preporučujemo