Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Opozicija proglasila pobjedu u Crnoj Gori: Pregled osvojenih mandata

31. 08. 2020 - 08:06
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

"Sloboda", "gotov je", "pobjeda", "kraj mafije" - poruke su koje su sinoć poslate iz izbornih štabova opozicije koja je proglasila pobjedu i saopštila da je Demokratsku partiju socijalista poslala u istoriju.

To je učinjeno nakon što su opozicija i civilni sektor objavili preliminarne rezultate parlamentarnih izbora, jer Državna izborna komisija još nije proglasila konačne.

Preliminarni podaci CEMI-ja, na osnovu 96,4 odsto obrađenog uzorka, pokazuju da DPS ima 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, "Mir je naša nacija" 10 mandata, "Crno na bijelo" četiri, pišu Vijesti.me.

Prema tim podacima, po tri mandata imaju Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, i po jedan Albanska lista i AK Jednoglasno. Dvije hrvatske partije ostale su bez mandata.

cemi

Na parlamentarnim izborima 2016. DPS je osvojio 36 mandata, Demokratski front 18 mandata, koalicija Ključ (Demos, SNP i URA) devet, Demokrate osam, SDP četiri mandata, Socijaldemokrate dva mandata. Stranka penzionera i invalida nije prešla cenzus.

Bošnjačka stranka dobila je dva mandata, dok su albanske partije imale jednog poslanika, kao i Hrvatska građanska inicijativa.

Najveći pad na izborima doživjela je koalicija oko DPS dok su najveći uspjeh ostvarile koalicije oko URA i Demokratskog fronta.

Koalicija DPS-Liberalna partija osvojila je šest mandata manje nego na izborima 2016. godine, kada je imala 36.

TAGOVI:Preporučujemo