Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Da li je moguće dva puta biti inficiran koronom?

27. 08. 2020 - 10:20
|
|
by udrimuski.ba - DW
|
foto: REUTERS/Marko Djurica/File Photo

Pacijenti u Hongkongu, Holandiji i Belgiji pozitivni su na SARS-CoV-2 – mjesecima nakon što su već jednom preležali kovid 19. Da li to znači da nema imunološke zaštite nakon prve infekcije?

Tokom pandemije više puta je bilo izvještaja o ponovnim infekcijama virusom korone. Kasnije bi se ispostavilo da se radilo o greškama, prethodnom pogrešnom negativnom testu ili ostacima virusa od prve infekcije.

Ali sada su ponovne infekcije dokumentovane u Hongkongu, Holandiji i Belgiji. U svim slučajevima, pacijenti koji su se oporavili od kovida 19, mjesecima kasnije su ponovo inficirani – naizgled mutiranom varijantom SARS CoV-2.

Različiti slučajevi – sličan tok bolesti

Sredinom marta, jedan 33-godišnjak iz Hongkonga imao je blage simptome kovida 19 i 26. marta je bio pozitivan na SARS CoV-2. U bolnici je ostao do 14. aprila. Pušten je tek nakon dva negativna PCR-testa.

A onda se tokom poslovnog putovanja u Španiji ponovo zarazio. Rutinski je testiran na aerodromu u Hongkongu 15. avgusta – test je bio pozitivan. Iako nije imao nikakve simptome, iz predostrožnosti je hitno prevezen u bolnicu.

Genetske analize pokazale su da se ne radi o ostacima prve infekcije, već da se zarazio mutiranom varijantom virusa.

„Analize su pokazale da je prvi virusni genom pripadao različitoj vrsti SARS-CoV-2 od ovog drugog", rekao je dr Kelvin Kai-Vang To, vanredni profesor na katedri za mikrobiologiju na Univerzitetu u Hongkongu (HKU). On kaže da se te dve varijante virusa razlikuju za 24 nukleotida – gradivna elementa gena.

Odavno je poznato da je SARS-CoV-2 tokom pandemije mutirao nekoliko puta i više puta mijenjao dijelove svoje proteinske strukture – što je uobičajeno kod virusa.

Za kineske istraživače je jasno da se u ovom slučaju radi o ponovnoj infekciji. Dakle – čak i nakon preležanog kovida 19, čovek može opet da se zarazi sa SARS CoV-2.

Takve re-infekcije se događaju i sa drugim sezonskim korona-virusima koji dovode do takozvane prehlade, kao što su 229E, OC43, NL63 i HKUI24, tvrde hongkonški istraživači.

Dva slučaja i u Evropi

I Marion Kopmans, virologinja i savjetnica holandske vlade, kaže da se genetski kod druge infekcije jednog pacijenta u Holandiji – starijeg čoveka sa slabim imunološkim sistemom – takođe značajno razlikuje od genetskog koda prve infekcije. To govori protiv teze da se možda radi o ponovnom izbijanju prve infekcije.

Moguća nova infekcija je nije iznenadila, rekla je Kopmans na holandskom radiju: „Na osnovu drugih respiratornih infekcija znamo da nismo zaštićeni za cijeli život, a ne očekujemo to ni kod Kovida-19". Međutim, sada se mora razjasniti da li se takve ponovljene infekcije javljaju češće ili su to samo pojedinačni slučajevi.

U Belgiji se jedna pacijentkinja ponovo razboljela nakon tri mjeseca. I kod nje je analiza genskih sekvenci otkrila da je virus prilikom druge infekcije imao jedanaest mutacija.

„Ovo nije dobra vijest", rekao je virusolog Mark Van Ranst za belgijsku televiziju VTM.

Mnogo otvorenih pitanja

Ako se ove ponovljene infekcije potvrde, mnogo toga govori u prilog tome da je imunitet poslije preležane infekcije SARS CoV-2 kratkotrajan. Neki pacijenti nakon preležane bolesti imaju samo djelimičnu imunološku zaštitu – očigledno da antitijela ne stvaraju svi pacijenti.

Međutim, čak i osam mjeseci nakon izbijanja pandemije, mnoga pitanja ostaju bez odgovora. Naučnicima je teško da steknu pregled situacije jer se širom svijeta istraživanja vrše pod velikim pritiskom, a mnogi rezultati se objavljuju brzo i bez neophodne kontrole kolega stručnjaka.

Detaljne studije o slučajevima u Holandiji i Belgiji još uvijek nisu dostupne. I o ponovljenoj infekciji u Hongkongu za sada postoje samo odlomci iz stručnog članka koje je reporter lista South China Morning Post objavio na Tviteru. Dakle, ovi rezultati još nisu ocijenjeni po važećem međunardnom protokolu.

Šta ovo znači za vakcinu?

Trenutno se širom svijeta testira više od 150 vakcina protiv SARS CoV-2. Rusija je nedavno odobrila vakcinu „Sputnjik V", a u presudnim kliničkim ispitivanjima faze III nalazi se još sedam kandidata za vakcinu.

Ako se ponovne infekcije zaista potvrde, SARS CoV-2 vjerovatno neće nestati efikasnim kolektivnim imunitetom. Moguće je i da vakcine, koje su trenutno još uvek u razvoju, ne nude doživotnu zaštitu protiv agresivnog korona-virusa.

Dok se ne završi klinička faza III i dok ne budu dostupne utemeljene dugoročne studije – ne može se pouzdano reći koliko su ove vakcine efikasne, da li štite od mutacija virusa niti koliko će trajati njihova zaštita.Preporučujemo