Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Bannon se izjasnio da nije kriv, pušten uz kauciju

21. 08. 2020 - 08:56
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: Reuters

Tokom prvog saslušanja pred sudijom na Manhattanu, bivši Trumpov savjetnik Steve Bannon izjasnio se da nije kriv i pušten je na slobodu uz kauciju koja podrazumijeva obveznice od pet miliona dolara, koje će biti osigurane iznosom od 1,75 miliona dolara u gotovini ili nekretninama.

U okviru uslovne slobode zabranjeno mu je putovanje privatnim avionima, jahtama ili brodovima bez odobrenja suda, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Na saslušanju koje je obavljeno putem videolinka, Bannon je nosio zaštitnu masku koju je skinuo prilikom izlaska iz suda kako bi mahnuo svojim pristalicama i grupi novinara.

"Sve ovo je kako bi se zaustavili ljudi koji žele da izgrade zid", rekao je Bannon.

Pronevjera novca

Bannon i još tri osobe uhapšene su u četvrtak ujutru zbog navodne pronevjere novca u kampanji prikupljanja donacija za izgradnju zida na granici SAD-a i Meksika.

U saopćenju Sekretarijata za pravosuđe navodi se da je podignuta optužnica protiv Bannona i još troje osumnjičenih "zbog uloge koju su imali u obmani stotina hiljada donatora u vezi sa online kampanjom Mi gradimo zid u kojoj je prikupljeno više od 25 miliona dolara.

Prema optužnici, Bannon je obećao da će 100 posto donacija biti upotrebljeno za projekt izgradnje zida, ali su optuženi zajednički upotrijebili stotine hiljada dolara na način koji nije bio u skladu s tim što je organizacija predstavila donatorima.

"Optuženi su pogrešno predstavili na šta će se zaista upotrebiti prikupljene donacije. Ne samo da su lagali donatorima, pokušali su da sakriju pronjeveru sredstava tako što su pravili lažne fakture i račune za pranje novca od donacija i prikrivanje finansijskog kriminala, bez ikakvog obzira prema zakonu ili istini", izjavio je inspektor Philip R. Bartlett.

TAGOVI: