Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Pojedine evropske zemlje imaju porast novozaraženih za više od 70 posto, u Hrvatskoj najgora situacija

21. 08. 2020 - 08:11
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Porast slučajeva zaraze koronavirusom raste u Evropi, pri čemu neke od njih imaju i dramatična povećanja za više od 70 posto. Kako je navedeno, među tim zemljama su, između ostalog, Hrvatska, Slovenija, Francuska, Austrija, Mađarska, Grčka i Malta.

 

Sky News piše da je Francuska, kao najbliži susjed Velike Britanije zabilježio novih 4.711 slučajeva zaraze u posljednja 24 sata. Riječ je o broju koji je najveći nakon prvobitnog zatvaranja i te podatke je država primijetila od kada je najveći porast zaraženih bio krajem marta.

 

U Španiji je i dalje najveća stopa porasta slučajeva gdje je u posljednja 24 sata potvrđeno 3.349 novozaraženih, a više od 1.000 ih je u glavnom gradu Madridu.

 

Neke evropske zemlje poput Hrvatske, Slovenije, Malte, Mađarske, Francuske, Austrije i Grčke imale su porast zaraženih za više od 70 posto u sedmici od 10. do 16. augusta poredeći je sa sedmicom prije. To su pokazali posljednji sedmični podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. 

 

Navedeno je i to da je najdramatičniji porast zabilježen u Hrvatskoj sa čak 174 posto porasta infekcije sa 7,8 na 21,5 slučajeva na 100.000 ljudi.

 

I u Sloveniji je zabilježen porast, ali nešto manji u odnosu na Hrvatsku i riječ je o 102,6 posto, tačnije sa 3,7 na 7,4 slučaja na 100.000 ljudi.

 

Danska, Švicarska, Italija i Norveška su imale porast između 46,9 i 59,4 posto.

 

Bitno je istaći da putnici iz najpopularnijih turističkih destinacija iz top 11 zemalja s velikim porastom zaraženih u Evropi, moraju ići u sanmoizolaciju po povratku u Veliku Britaniju.

 

Hrvastka i Austrija su dodane na taj karantenski popis zajedno s Trinidadom i Tobagom na Karibima, a pravilo je stupilo na snagu od 04:00 sata ujutro.

 

Francuska, Malta i Nizozemska našle su se također na toj listi prošle sedmice zbog porasta slučajeva, a u Španiji koja je na karantinskom spisku od 26. jula samo je u tih nekoliko sedmica stopa novozaraženih porasla za 10,1 posto, uprkos velikim ciframa.

 

Italija je bila najpogođenija evropska država koronavirusom u ranijim danima pandemije, ali je uspjela održati nove i smrtne slučajeve pod kontrolom u protekla dva mjeseca.

 

Međutim, u ovoj državi su nedavno pooštrene mjere jer je od 16. augusta zabilježen porast od 46,9 posto. Tako je u četvrtak potvrđeno 845 novozaraženih što se smatra najvećim dnevnim porastom od kada je zatvaranje države ublaženo početkom juna.

 

I Njemačka je u četvrtak zabilježila 1.707 novih slučajeva što je najveći rast u dnevnim prosjecima od 26. aprila.

 

Poređenja radi, u Velikoj Britaniji je primjetan rast id 13,6 posto, tačnije sa 8,7 na 9,9 slučajeva na 100.000 ljudi.Preporučujemo