Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Bill Gates kaže da će pandemija u bogatim zemljama završiti sljedeće godine

10. 08. 2020 - 11:01
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: agencije

Suosnivač Microsofta Bill Gates smatra kako će koronavirus utjecati na zemlje u razvoju još duže.

Svi žele znati kada će završiti kriza koronavirusa, a suosnivač Microsofta Bill Gates ima ideju. Ali njegova procjena varira ovisno o tome živite li u razvoju u svijetu ili u bogatijim zemljama poput Sjedinjenih Država.

"Nacrt inovacija o povećanju dijagnostike, novim terapijama, cjepivima zapravo je prilično impresivan", rekao je Gates u časopisu Wired u intervjuu objavljenom u petak.

 "I zbog toga smatram kako bi pandemija u bogatim zemljama mogla završiti do kraja 2021. godine, a u svijetu do kraja 2022. godine", kazao je Gates.

Gates inače financira medicinska istraživanja i programe cjepiva, a svjestan je da čak i ako se njegovo predviđanje ostvari, izbijanje epidemije unazadit će ekonomski rast i napredak u borbi protiv malarije i HIV-a svih zemalja svijeta nekoliko godina.

U razgovoru Gates ima oštre riječi za američki sustav testiranja i izražava frustraciju jer su se predsjednik Donald Trump i njegova administracija suočili sa situacijom.

 "To nije novo", Gates se nije bojao govoriti o reakcijama SAD-a na virus, rekavši za CNN da je veliki broj slučajeva koronavirusa u SAD-u posljedica nedostatka testiranja i traženja kontakata te nenošenja maske za lice. Sam Gates bio je meta teorija zavjere i neistina o virusu.

No, Gates vjeruje da će se na kraju stvoriti cjepivo, napomenuvši kako će zbog razmjera i problema proizvodnje neka cjepiva vjerojatno pomoći samo u bogatijim zemljama.

"Zbog inovacija ne morate razmišljati o još tužnijoj izjavi. To je stvar koja će trajati pet godina dok nam prirodni imunitet ne postane jedina nada", rekao je Gates. "Čini se da ovu bolest može spriječiti cjepivo."

 Zadnje dodane

Preporučujemo