Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Boris Johnson odložio ublažavanje mjera protiv koronavirusa u Engleskoj

01. 08. 2020 - 11:10
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: AA

Daljnje ublažavanje mjera za suzbijanje koronavirusa u Engleskoj, koje se očekivalo ovog vikenda, odgođeno je za najmanje dvije sedmice zbog porasta slučajeva koronavirusa.

 

Premijer Velike Britanije Boris Johnson poručio je da je vrijeme da se "stane na kočnicu", što ovom slučaju znači da će kasina i kuglane ostati zatvorene. Nošenje maski bit će obavezno u zatvorenim prostorijama, poput kina.

 

Glavni ljekar u Engleskoj, prof. Chris Whitty, upozorio je da je ideja da mogu sve otvoriti i držati virus pod kontrolom pogrešna. Neodređen odgovor dao je kada je riječ o otvaranju engleskih škola najesen.

 

Preispitivanje ublažavanja mjera za suzbijanja koronavirusa u Engleskoj uslijedilo je nakon novih ograničenja za ljude u sjevernim dijelovima zemlje, nakon porasta broja oboljelih.

 

Johnson je istakao da pada broj smrtnih slučajeva na dnevnoj i sedmičnoj bazi, ali je upozorio da se neke evropsle zemlje "bore za kontrolu". 

 

"Velika Britanija mora spremna reagirati", rekao je on.

 

Podaci koje je u petak objavio Ured za nacionalnu statistiku (ONS) pokazuju da stopa zaraze u Engleskoj raste, s oko 4.200 novih infekcija dnevno u usporedbi s 3.200 prije sedam dana.

 

Johnson je podsjećajući na brojke ONS-a izjavio da će se preveniranje širanja virusa u Engleskoj povećati "prvi put od maja".