Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

COVID-19: Rekordno širenje zaraze od SAD-a do Australije

30. 07. 2020 - 14:46
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: EPA - EFE

Prema posljednjim podacima izgleda kako se ubrzava širenje korona virusa u državama širom svijeta, od Australije do Brazila i Sjedinjenih Američkih Država.

Australske vlasti su prijavile rekordan broj novozaraženih u jednom danu, a slično se čulo od njihovih američkih i brazilskih kolega.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, približno 17 miliona ljudi je zaraženo korona virusom širom svijeta. Oporavilo ih se skoro 10 miliona, dok ih je 666.000 preminulo.

SAD

Navedeni univerzitet je objavio kako je SAD prešao broj od 150.000 umrlih od korona virusa, a dodaje se kako je ova zemlja u fazi kada svake minute premine jedna osoba od COVID-19.

Riječ je o državi koja je najviše pogođena epidemijom korona virusa, krajem februara je prijavila prvi smrtni slučaj. U toj zemlji je inficirano više od 4,38 miliona ljudi.

Univerzitet je naveo da su u SAD preminule tačno 150.034 osobe i da su daleko ispred Brazila gdje je umrlo 88.539 osoba, Velike Britanije (45.878), Meksika (44.876) i Italije (35.123). Iz ove ustanove pozivaju na „reset“ državnog programa odgovora na virus.

„Pandemija COVID-19 je izazov koji je daleko iznad svega što jedna država, teritorija ili zajednica može podnijeti. Samo našom kolektivnom akcijom će biti stvorena promjena neophodna da se epidemija stavi pod kontrolu, izbjegnu kaskadne krize u zdravstvenom sistemu i ekonomiji i spasi veliki broj života širom SAD-a“, saopćeno je iz Univerziteta Johns Hopkins.

Australija

Australija je prijavila najviši broj potvrđenih slučajeva od početka pandemije korona virusa. Država Victoria je najteže pogođena u epidemiji koja je najizraženija u domovima za skrb i radnim mjestima u Melbourneu i njegovim predgrađima.

Državne vlasti su prijavile 723 nova slučaja u četvrtak i 13 preminulih.

„Danas nije dobar dan“ kazao je premijer Victorije Dan Andrews i dodao kako je, iako je većina slučajeva u i oko Melbournea, prisutan „značajan skok“ broja oboljelih u regionalnim zajednicama.

Od početka epidemije, u Australiji je oboljelo 16.298 osoba, od kojih je 189 preminulo.

Brazil

U Brazilu je u srijedu registriran rekordan broj novih slučajeva korona virusa - 70.074, ali i najveći broj umrlih od zarazne bolesti koju virus izaziva - 1.595, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja najveće južnoameričke države.

Kako prenosi Reuters, do sada je u Brazilu zaraženo više od 2,5 miliona ljudi.

Od početka epidemije preminule suje 90.134 osoba.

Uprkos ubrzanom širenju COVID-19, Vlada predsjednika Jaira Bolsonara nastavlja sa ublažavanjem mjera kako bi ojačala ekonomiju, a u srijedu je najavljeno ukidanje zabrane dolaska stranih gostiju u Brazil.

Argentina

Argentina je započela klinička ispitivanja za liječenje COVID-19 koristeći hiperimuni serum razvijen pomoću antitijela iz konja, saopćila je laboratorija. Serum koji proizvodi biotehnološka kompanija Imunova, dobija se ubrizgavanjem proteina SARS-Cov-2 koji izaziva da životinja stvara veliku količinu neutrališućih antitela.

Plazma se potom ekstrahuje iz konja, pročišćava i obrađuje.

Poslije pozitivnih rezultata laboratorijskih testova, u kliničkim ispitivanjima efikasnosti seruma učestvovat će 242 osobe kod kojih je dijagnostikovan COVID-19 u umerenom do teškom obliku, prenosi Reuters.

Prvi rezultati ispitivanja očekuju se između oktobra i novembra.

U Argentini je potvrđeno skoro 175.000 slučajeva korona virusa, a preminulo je oko 3.200 ljudi.

Meksiko

U Meksiku su u posljednja 24 sata potvrđena 5.752 nova slučaja korona virusa, a preminulo je još 485 ljudi, saopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Ukupan broj zaraženih time je porastao na 408.449, a broj smrtnih slučajeva na 45.361, prenosi Reuters.

Meksiko je četvrta zemlja na svijetu po broju preminulih.

Rumunija

Rumunija je u srijedu usvojila nove mjere s ciljem da spreči rast broja oboljelih od korona virusa, među kojima su obavezno nošenje zaštitnih maski u nekim otvorenim prostorima i smanjene aktivnosti kafića i restorana.

U poslednja 24 sata registrovana su 1.182 nova slučaja. Preminulo je 30 osoba oboljelih od COVID-19, a sve su imale i pridružene bolesti.

Tokom posljednjih osam dana, Rumunija bilježi više od 1.000 slučajeva korona virusa dnevno, čime je ukupan broj zaraženih posrastao na više od 48.000, a 2.269 osoba je preminulo, piše agencija ROMA.