Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Fauci: Nije vjerovatno da će korona ikada nestati

24. 07. 2020 - 09:31
|
|
by udrimuski.ba/AJ
|
foto: EPA

Glavni savjetnik Bijele kuće za korona virus Anthony Fauci smatra da nije vjerovatno da će korona virus ikada biti iskorijenjen.

U intervjuu za TV Alliance rekao je da, s obzirom na to da virus neće nestati, svjetski lideri i zdravstveni zvaničnici trebaju raditi na tome da ga dovedu na "nizak nivo", prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

"Mislim da ćemo kombinacijom dobrih mjera u oblasti javnog zdravlja, nivoom globalnog imuniteta krda i dobre vakcine uspeti dovesti korona virus pod kontrolu ove ili iduće godine. Ali, sumnjam da ćemo ga iskorijeniti", naveo je Fauci.

Njegov komentar u suprotnosti je sa stavom američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je prije dva dana ponovio tvrdnju da će virus nestati, uprkos upozorenjima stručnjaka da će broj zaraženih i smrtnih slučajeva rasti tokom jeseni.

Broj zaraženih korona virusom u Sjedinjenim Američkim Državama prešao je u četvrtak četiri miliona, nakon ubrzanog porasta broja novih slučajeva proteklih sedmica.

Rast broja zaraženih

Od početka epidemije 21. januara bilo je potrebno 98 dana da broj oboljelih dostigne milion, ali je za samo 16 dana od tri miliona taj broj porastao na četiri miliona.

Prosječan broj novozaraženih u SAD-u sada iznosi 2.600 svakog sata, što je najviša stopa na svijetu.

Dok se epidemija širi po zemlji, iz epicentra u New Yorku na jug i zapad SAD-a, savezni, državni i lokalni zvaničnici sukobljavaju se oko toga kako da je suzbiju.

Jedno od pitanja je kako i kada ublažiti društvena i privredna ograničenja uvedena kako bi se suzbilo širenje zaraze.

Pitanje nošenja maski, uobičajena praksa u svijetu, koju preporučuju i zdravstveni stručnjaci američke administracije, posebno se ispolitiziralo, a najviše mu se opiru pojedini republikanski guverneri teško pogođenih saveznih država.Zadnje dodane

Preporučujemo