Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Hronologija protesta ispred Skupštine Srbije

13. 07. 2020 - 08:05
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: N1

Na platou ispred Skupštine Srbije okupilo se nekoliko stotina demonstranata. Protesti su mirni, a u jednom trenutku su jedan mladić i devojka preskočili ogradu i raspravljali se sa policajcima, ali su se nakon nekoliko minuta vratili među demonstrante, iza ograde.

Kako navode reporteri N1, iza Skupštine nalazi se policija, desetak konjanika i oko 40 policajaca. Atmosfera je mirna i građani prilaze da dodirnu konje i razgovaraju sa policijom.

Primjetni su policajci i u Pionirskom parku i kod Gradske skupštine.

Na samom ulazu u Skupštinu prisutna je samo policija u civilu.

Mladić i devojka preskočili ogradu ispred Skupštine, popeli se uz stepenice gde su razgovarala sa policajcima u civilu. Nakon nekoliko minuta, devojka se vratila dole i demonstrantima poručila da želi normalnu državu, da ne želi lopove, a da ko to želi "nek ide da sendvičari za 1000 dinara".

Tri mladića su se nešto kasnije popela na dio kod stepeništa ispred Skupštine Srbije. Oni su se fotografisali sa natpisom "Ne damo svetinje". Ograda ka Skupštini je otvorena, a policija u civilu koja se nalazi na ulazu u parlament ne reaguje. Brojčano protest postaje sve manji i broj prisutnih se osipa.

Incidenata nije bilo, a ono što je ekipa N1 zabieležila, jedan biciklista je sjeo usred raskrsnice sa Takovskom ulicom i razvio transparent "Ćale, ovo je za tebe", nakon čega ga je policija u civilu legitimisala.

Reporteri javljaju da su došli i predstavnici Saveza za Srbiju, njih dvadesetak, predvođeni liderom stranke Slobode i pravde Draganom Đilasom.

Kako javlja reporterka N1, u neposrednoj blizini parlamenta primijetne su posledice nereda prethodnih noći - razbijeni trotoar, iskrivljena ograda, natpisi na pločama "Ostavka"...

Policija je zatvorila saobraćaj na tom potezu Bulevara Kralja Aleksandra, s obzirom na to da se građani okupljaju i na ulici.

Prethodno je danas SzS održao konferenciju za novinare. Predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas kazao je nešto ranije da su, kako je naveo, "parapolicijske strukture", koje su "bez legitimacija hapsili demonstrante" prethodnih dana, bliski sa bivšom državnom sekretarkom u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijanom Hrkalović.