Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Državljani BiH u Hrvatsku od danas mogu ući samo s negativnim PCR testom ili moraju u samoizolaciju

11. 07. 2020 - 05:15
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Granična policija BiH je dobila obavijest od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske o novim uputama za osobe koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, a koje će se primjenjivati od 11.7.2020. godine od 00:01 sati.

 

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske (NN 74/20) zabranjuje se, odnosno, ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti:

 

1. Državljani EU-a (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih porodica te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. novembra 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

 

2. Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, izuzevši osoba iz točke 1. ne odnosi se na:

 

2a. - zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje

 

2b. - prekogranične radnike

 

2c. - prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno

 

2d. - diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija

 

2e. - putnike u tranzitu,

 

2f. - osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes, te osobe koje putuju radi školovanja

 

2g. - osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv lični razlog.

 

Upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja:

 

a) Za sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice navedenih pod točkom 2g. obavezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevni karantin/samoizolaciju.

 

Karantin/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

 

b) Obaveza samoizolacije za osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na osobe iz točki 2a., 2b., 2c., 2d., te:

 

2e. putnike u tranzitu:

 

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje Republike Hrvatske u roku od 12 sati.

 

Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz Republike Hrvatske u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.

 

2f. - osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes, te osobe koje putuju radi školovanja.

 

Ove osobe mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz), odnosno uz obavezu 14-dnevnog karantina/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

 

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije, dužne su se u prve dvije sedmice boravka u Hrvatskoj pridržavati sljedećih mjera:

 

• Tokom prvih 14 dana od ulaska u Republiku Hrvatsku izlasci iz smještaja ograničavaju se samo na nužne: obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u Republiku Hrvatsku, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.

 

• Tokom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti masku ili prekrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.

 

• Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.

 

• Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.

 

• Treba dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja.

 

• Tokom poslovnih sastanaka, treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke.

 

• Usluge plaćanja obavljaju se bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili online uslugama.

 

• Svako jutro potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, ukoliko je viša od 37,2 C, potrebno je mjerenje ponoviti nakon 10 minuta te ako je temperatura ponovno viša od 37,2 C potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se ljekaru u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.

 

• U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha) potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se ljekaru u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.

 

• U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih, simptoma osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194.