Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Marić: Žele da odgode izbore čak i do 2022. godine

06. 07. 2020 - 10:36
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: N1

Politička analitičarka i savjetnica za komunikacije Ivana Marić, za N1, komentarisala je sutrašnji sastanak lidera SDA, HDZ i SNSD. 

Na pitanje da li će se postići ikakav dogovor Marić kaže: "Teško da će postići dogovor, jer malo je povjerenja između njih. Zato im je potreban medijator, u vidu Međunarodne zajednice, jer oni su se toliko odmakli jedni od drugih. Vidimo da je njima najveći problem -  imenovanja. Apsolutno sve drugo što pričaju nije bitno. Bitno je da imenuju svoje ljude na određena mjesta. Nije tajna da se radi o direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću, koji nema potrebne uvjete za tu funkciju i zbog toga će SDA morati sada mnogo više da ponudi drugim strankama da bi pristale da se ipak imenuju on, da mu se produži mandat".

 

S druge strane, kako ističe, SNSD traži imenovanja SIPA-e i RAK-a, a u igri je i Uprava za indirektno oporezivanje.

"Ne radi se tu o interesima naroda već o njihovim interesima i interesima uskog kruga ljudi oko njih, kako bi mogli završavati neke druge poslove koji su im bitni. Zbog toga i da se dogovore, građani neće imati ništa od toga", kaže Marić.

Da li je pitanje Mostara riješeno ili nije? Marić smatra da to nećemo znati dok se ne raspišu izbori.

"Vidjeli smo da oni nisu svojevoljno pristali na odluke da se u Mostaru izvrše izbori, već da je to bilo pod pritiskom Međunarodne zajednice. Poražavajuće je da Međunarodna zajednica mora političarima objašnjavati da se izbori moraju održati, da oni toga nisu svjesni, a posebno da se građani i opozicija ne bune, već moramo očekivati da nam Međunarodna zajednica osigura da imamo pravo glasa. I to ne samo za Mostar, već vidimo da isti scenarij žele da ponove za cijelu državu. Vidimo da žele da odgode izbore. Odgodili su ih ustvari, ali žele da ih odgode na duži period pa čak i do 2022. godine", zaključuje Marić

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo