Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Škrijelj nakon pobjede: Rektor se neće birati na KCUS-u

01. 07. 2020 - 16:03
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: Fena

Novoizabrani rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj održao je kratki, ali emotivan govor nakon proglašenja rezultata izbora poručivši da će stati u kraj "politikama koje se miješaju u UNSA" dodajući da od danas više nije član Stranke demokratske akcije niti bilo koje druge partije.

 

"Današnji izbor pokazao je koliko je pokušaj politike da porobi UNSA uzeo maha jer smo u tri kruga jedva izabrali rektora, ali samo zato što su mi pojedini članovi Senata oduzeli pravo glasa. posljednjih sedam dana bio sam izložen pritiscima u pokušaju kompromitiranja procesa od određenih krugova, a čiji su glasnogovornici bili pojedini članovi Senata i pojedini dekani", rekao je Škrijelj u govoru nakon proglašenja rezultata izbora.

 

On je rekao da će pisani materijal pritiska biti zadokumentovan kao dokaz pokušaja da jedna politika uđe u klupe UNSA.

 

"Imao sam danas jednu tešku privatnu situaciju i ogriješili su se oni koji su mi zadavali udarce svih ovih dana i obećavam - dok sam rektor, nikada se rektor neće birati na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo nego u sali Senata", zaključio je Škrijelj.

 

On je kazao kako su mu članovi Senat bili motivacija da se prijavi za rektora, a nakon mukotrpnog četverogodišnjeg perioda koji je iza svih njih.

 

"Danas je pobijedio Univerzitet, a ne ja. Ja sam danas osramoćen. Doživio sam da mi se ne da pravo glasa definisano ustavnom BiH, Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom UNSA. Na početku sjednice, da nisam odustao od glasanja, sjednica se ne bi završila jer se u nekim krugovima napravio politički dogovor da se sjednica problematizira", poručio je stari i novi rektor UNSA.

 

Pred kraj obraćanja Škrijelj je kazao kako od danas više nije član stranke SDA niti bilo koje druge političke partije.Preporučujemo