Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Njemačke sigurnosne službe: Prijeti desni ekstremizam i terorizam

30. 06. 2020 - 07:56
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: EPA

Desni ekstremizam je trenutno najveća opasnost po sigurnost Njemačke, tvrde šefovi tri najvažnije sigurnosne službe, koji su članovima njemačkog parlamenta govorili o sigurnosnoj situaciji u Njemačkoj, piše Deutsche Welle (DW) na engleskom jeziku.

Šef njemačke Agencije za vanjski obavještajni rad (BND) Bruno Kahl je rekao da je pandemija korona virusa stres-test za političare i upozorio da će autoritarni režimi iskoristiti zdravstvenu krizu da ojačaju svoju moć i utjecaj.

Šef vojne kontarobavestajne službe istakao je da se primjećuje povećana spremnost za upotrebu nasilja, i to među krajnjojm desnicom, ali i ljevicom, prenosi Tanjug.

Po njemu, krajnje desni ekstremizam i krajnje desni terorizam predstavljaju najveću opasnost za Njemačku u ovom trenutku.

Prema njemačkom zakonu, šefovi obavještajno-sigurnosnih službi jednom godišnje su dužni podnijeti izvještaj o svom radu parlamentarnoj komisiji i o sigurnosnoj situaciji u zemlji, podsjeća DW.

Porast rasizma

Diskriminacija na osnovu porijekla u Njemačkoj je u porastu, a to pokazuje i godišnji izvještaj Ureda za antidiskriminaciju, u kojem se upozorava na velike posljedice takvog trenda.

Od nasilne smrti Georgea Floyda, protesti širom Sjedinjenih Američkih Država ne prestaju, a gotovo devetominutna borba tog Afroamerikanca za goli život pokrenula je i mnoge građane Njemačke.

Deseci hiljada građana širom zemlje protestirali su protiv rasizma, piše DW.

Na tim demonstracijama nije jedina tema bila smrt Georgea Floyda, nego i rasizam u samoj Njemačkoj.

Svakodnevni rasizam, netrpeljivost prema strancima i napadi s radikalno desnom pozadinom i u toj su zemlji dio svakodnevnice, navodi se u komentaru.

Nove statistike potvrđuju taj zabrinjavajući trend, a diskriminacija na osnovu rase ili etničke pripadnosti osjetno je porasla.Preporučujemo