Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Božinović: Ukidanje samoizolacije za putnike iz BiH možda već sutra

29. 06. 2020 - 13:36
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: N1

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je Hrvatska u „fazi plesa s virusom“, a da se za ublažavanje režima putovanja iz susjedstva čeka dogovor iz Bruxellesa.

Davor Božinović je rekao da Stožer civilne zaštite dnevno analizira sve što se događa u zemlji, u bližem i daljnjem okruženju.

„U fazi smo 'plesa s virusom'“, rekao je.

Na pitanje o budućem uređenju režima na granicama Hrvatske prema istočnim susjedima, Božinović je rekao da se „čekaju daljnje preporuke EU“, i u vezi susjednih zemalja i u vezi članica EU:

„Sačekat ćemo razgovore u Bruxellesu, to će značiti da se svi koji ulaze pridržavaju epidemioloških mjera.“

Da bude sasvim jasan, dodao je: „To više ne bi značilo samoizolaciju za one koji dolaze iz smjera BiH.“

O problematiziranju ustavnosti donošenja mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, Božinović je ustvrdio da su „sve odluke u skladu i s Ustavom i sa zakonom“. Pozvao se i na Zakono sustavu civilne zaštite, donesen 18. ožujka ove godine u Saboru:

„Bio je sastanak sa svim klubovima zastupnika, svi su požurivali da se zakon donese kako bi Stožer čim prije bio u funkciji i mogao donositi odluke za prvu liniju obrane od koronavirusa. Taj zakon je dogovorom svih klubova prošao kroz saborsku proceduru, nitko nije koristio vrijeme za raspravu... Sabor je odluku donio u rijetko viđenoj ekspresnoj proceduri.“

 Preporučujemo