Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Granice EU ostaju zatvorene za BiH i nakon 1. jula

27. 06. 2020 - 19:46
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: EPA

Srbija i Crna Gora jedine su zemlje regiona koje su se našle na spisku od 14 zemalja čijim državljanima bi od 1. jula trabalo da bude dozvoljen slobodan ulazak u EU.

Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Albanija i teritorija Kosova nisu na tom spisku.

Prvobitna lista obuhvatala je četrdesetak država za koje je procijenjeno da imaju adekvatnu epidemiološku situaciju, ali je ona na kraju skraćena.

Prema odluci ambasadora EU donijetoj u petak kasno uveče, na njoj se trenutno nalaze i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Na spisku je i Kina, ali pod uslovom da obezbijedi recirocitet, odnosno da omogući ulazak građana EU u tu zemlju, što u ovom trenutku nije slučaj.

Spisak država čijim građanima će biti dozvoljen ulazak u EU i dalje nije definitivan i njega će tokom vikenda razmotriti države članice, a konačna odluka se očekuje u ponedjeljak.

Posljednju riječ ipak daju države članice, pa ne mora svaka od njih da pusti državljane svih 14 zemalja na svoju teritoriju, ali bi sve morale da poštuju odluku o zabrani.

To znači da građanima Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Izraela, Turske ili Saudijske Arabije za sada neće biti odobren ulazak na teritoriju EU.

Kako je najavljeno, spisak će biti ažuriran svake dvije nedjelje, u skladu sa epidemiološkom situacijom u svakoj državi, učestalošću novoinficiranih, kapaciteta za testiranje, načina prevencije i drugim kriterijumima.

Ipak ključni kriterijum je da država nema više od 16 novoinficiranih na 100.000 stanovnika.

Prema procjeni ambasadora EU, taj kriterijum u regionu trenutno ispunjavaju samo Crna Gora i Srbija.

TAGOVI:Preporučujemo