Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

BBC: Šta bi mogao da bude predmet optužnice protiv Tačija?

26. 06. 2020 - 06:04
|
|
by Beta - BBC - udrimuski.ba
|
foto: N1

Dan poslije podizanja optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija i još 10 ljudi, od strane Specijalnog tužilaštva u Hagu, politička bura na Kosovu ne jenjava, a kosovska novinarka Serbeze Hadžiaj rekla je za BBC na srpskom da "iz Tačijeve kancelarije često pominju zavjeru da ne dođe do sastanka u Bijeloj kući".

Predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, trebalo je da se ove subote sastanu u Bijeloj kući u Washingtonu, u posredstvu Richarda Grenella, američkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine.

Sastanak je otkazan i dok su beogradski zvaničnici prilično mirni - niko se do sada nije oglasio - za razliku od kosovskih, Veselji je odbacio optužbe, dok se Tači nije oglašavao, ali je na Facebook okačio znak Oslobodilačke vojske Kosova, piše BBC.

Hadžiaj, novinarka sa dugogodišnjim iskustvom izvještavanja o ratu na Kosovu, kaže da je optužnica protiv Tačija "prijelomni trenutak ne samo za Kosovo, već i za Zapad" i ističe da kosovska javnost uglavnom smatra da je sud pristrasan, a rat OVK potpuno čist.

BBC podsjeća na izvještaj Savjeta Evrope iz 2011. godine, čiji je autor švicarski senator Dik Marti, u kome se Hašim Tači dovodi u vezu sa organizovanim kriminalom i ratnim zločinima.

"Agencije koje se bore protiv krijumčarenja droge iz najmanje pet zemalja, u povjerljivim izvještajima tokom više od deset godina, navode da su Hašim Tači i drugi članovi takozvane Dreničke grupe kroz nasilje kontrolisali trgovinu heroinom i drugim narkoticima", navodi se u izvještaju.

Od drugih članova Dreničke grupe koji se dovode u vezu sa kriminalom pominju se Džavit Haljiti, Azem Sulja, Fatmir Ljimaj i Kadri Veselji, protiv koga je specijalno tužilaštvo takođe podnijelo optužni prijedlog. Martijeva istraga otkrila je navodne zločine protiv Srba, Roma, drugih manjina i Albanaca koji su bili politički protivnici OVK.

Izvještaj takođe navodi da su na sjeveru Albanije postojali tajni zatvori u kojima su neki Srbi i Albanci bili tretirani neljudski i na kraju "nestali". Nalazi koji su najviše odjeknuli u javnosti Srbije ukazali su na postojanje tajne klinike u Albaniji - ozloglašene „žute kuće" - gdje su zarobljenicima navodno vađeni organi koji su prodavani u inostranstvu.

Upravo je nakon tog izvještaja Savjeta Evrope inicirano osnivanje Specijalnog suda za zločine na Kosovu sa sjedištem u Hagu - o njegovom uspostavljanju pregovaralo se od 2011. do 2015. godine.

U optužnom prijedlogu u deset tačaka koje je tužilaštvo podnijelo Specijalizovanim vijećima koja se bave zločinima počinjenim tokom sukoba na Kosovu, navodi se da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalizovana vijeća, poslije ispitivanja optužnice, treba da odluče da li će je potvrditi i pokrenuti postupak protiv osumnjičenih.Preporučujemo