Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Rusija poručila Vučiću: Ili NE podjeli Kosova ili ostavka

19. 06. 2020 - 09:43
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: vijesti.ba

Rusija ne prihvata ideju podjele Kosova i spremna je da to spriječi u Vijeću sigurnosti!

 

Tu je poruku iz Moskve predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću donio ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, saznaje Direktno.rs

Ukoliko Vučić bude ostao pri obećanju datom Ričardu Grenelu (Richard Grenell), Moskva smatra da je logično da podnese ostavku i da raspiše prijevremene predsjedničke izbore i provjeri koliku podršku naroda ima za svoje rješenje.

U razgovoru koji je trajao duže od planiranog, usljed čega je kasnila i konferencija za medije, Lavrov je jasno poručio Vučiću: Nema trgovine Kosovom za EU integracije, nema stolice za Kosovo u UN-u i nema podjele Kosova.

Razoružan ovim tvrdim ruskim stavom, Vučić je neposredno poslije toga novinarima izgovorio:

– Ako je potrebno da budem nedvosmislen, naš odgovor će biti veliko NE, ali nisam razumio kakve to veze ima s našim ruskim prijateljima. Ali, dobro…

Tu se ne završavaju poruke Lavrova. Vučić će 24. juna morati u goste predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, jer je tokom svojih pregovora s Tačijem i Grenelom ishitreno i kockarski obećao “da će smekšati tvrdi stav Rusije, jer je veliki Putinov prijatelj pošto se 17-18 puta s njim sastao”.

Iz Moskve će Vučić morati tri dana kasnije Vašingtonu da prenese zajedničke stavove.Preporučujemo