Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Njemačka lansira aplikaciju za praćenje koronavirusa

15. 06. 2020 - 07:48
|
|
by Hina - udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

NJEMAČKA aplikacija za praćenje širenja zaraze koronavirusom spremna je za lansiranje ovaj tjedan, najavio je jučer ministar zdravstva te zemlje Jens Spahn.

"Aplikacija će biti predstavljena ovaj tjedan", rekao je Spahn za ARD televiziju, ne želeći pritom potvrditi nagađanja njemačkih medija da će biti lansirana u utorak.

Njemačka vlada kaže da će aplikacija biti ključni alat za izbjegavanje drugog vala pandemije.

Aplikacija koristi bluetooth za otkrivanje rizika

Aplikacija koju su razvili Deutsche Telekom i softverska tvrtka SAP koristi bluetooth radio kratkog dometa za otkrivanje i kontakt s ljudima u riziku od infekcije koronavirusom i ne oslanja se na centraliziranu bazu podataka.

Italija je prošli tjedan lansirala sličnu aplikaciju.

Njemačka danas ukida kontrole i otvara granice sa susjednim državama

S obzirom na to da Njemačka danas ukida kontrole i otvara granice sa susjednim državama, uvedene zbog pandemije novog koronavirusa, Spahn je pozvao ljude koji žele otići na odmor na oprez te im poručio da se zapitaju je li njihovo putovanje neophodno.

Zahvaljujući opsežnim ispitivanjima, snažnom zdravstvenom sustavu i karanteni uvedenoj sredinom ožujka, Njemačka je unatoč velikom broju  oboljelih od koronavirusa zadržala broj umrlih relativno niskim u usporedbi s drugim zemljama.

 

TAGOVI:Preporučujemo