Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Tužioci će ispitati premijera Italije i ministre zbog inertnosti tokom pandemije

11. 06. 2020 - 09:02
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: agencije

Tužilaštvo u Bergamu planira kao svedoka pozvati italijanskog premijera Ðuzepea Kontea (Giuseppe Conte), kao i ministre unutrašnjih poslova i zdravlja Lucijana Lamorgezea i Roberta Sperancu jer navodno nisu uspjeli da brzo postave "crvene zone" u dva grada Lombardije koji su najviše pogođeni virusom Covid-19.

- Nisam uopće zabrinut. Razgovarat ćemo u petak i reći ću im za sve činjenice koje su mi poznate - rekao je Konte, istakavši da on sam nije pod istragom.

Tužioci istražuju zašto Bergamo i okolina nisu zatvoreni ranije tokom pandemije te su već ispitali predsjednika pokrajine Lombardija, u kojoj se nalazi Bergamo, te lombardskog ministra zdravstva.

Rođaci žrtava Covida-19 iz Bergama poduzeli su pravne korake jučer u potrazi za pravdom za svoje mrtve. Radi se o prvoj akciji te vrste u Italiji.

Članovi udruženja "Noi Denunceremo" (Tužit ćemo), koja je nastala iz Facebook grupe, podnijeli su 50 pojedinačnih prijava tužilaštvu u Bergamu.

- Svi smo iz područja Bergama i svi imamo slične priče, priče o porodičnim tragedijama, i svi tražimo jasne i ozbiljne odgovore od tužioca - rekla je farmaceutkinja Kristina Lođini (Cristina Longhini), čiji je 65-ogodišnji otac umro u martu od koronavirusa u bolnici u Bergamu.

Na pravosudnim vlastima će biti da sagledaju tužbe. Ne očekuje se da istraga bude brza. U tužbama se navodi što su sve porodice preživjele - od nedostatka informacija do nedovoljne njege. Tužbe su podnesene protiv nepoznatih osoba, a u pripremi je navodno još 150 prijava.

Kako se navodi, saslušanje će se odnositi na navodne propuste u gradovima Nembru i Alcano Lombardu, prenosi Ansa. Lombardija je tokom epidemije novog koronavirusa najviše pogođena i u tom italijanskom regionu je zabilježeno više od polovine ukupnog broja smrtnih slučajeva.

Porodice žrtava tvrde da su vlasti prvih 15 dana bile apsolutno inertne što je omogućilo nesmetano širenje virusa.

Prema podacima Univerziteta "Johns Hopkins", koronavirus je potvrđen kod 235.763 osobe u Italiji, uz 34.114 smrtnih slučajeva.

 Preporučujemo