Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Mediji: Ministar sigurnosti BiH Radončić podnosi ostavku

02. 06. 2020 - 09:48
|
|
by udrimuski.ba/balkans.aljazeera.net
|
foto: EPA

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić najavio je kako će danas podnijeti ostavku na tu poziciju, javljaju bosanskohercegovački mediji.

Ovu informaciju za portal Klix potvrdio je i sam Radončić, te naveo kako se na ovaj potez odlučio iz tri razloga.

"Prvi razlog je različito shvatanje migrantske krize, s jedne strane mene kao ministra sigurnosti, a s druge strane člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koji su stali na stranu pakistanskog ambasadora i koji ne shvataju i ne identifciraju migrantski sigurnosni problem", kazao je Radončić.

Kao drugi razlog ističe ličnu procjenu da su odnosi Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) takvi da zadugo neće napraviti dobar ambijent za rad u Vijeću ministara BiH.

"Zbog toga zaista ne vidim razlog da sjedim u Vijeću ministara kao jedini lider jedne političke stranke", ističe predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB).

Afera 'respiratori'

Za treći razlog podnošenja ostavke je istakao aferu "respiratori", odnosno ono što se događalo posljednjih dana.

"Ja sam podržao tužitelje, policiju i neovisno pravosuđe da sankcionišu aferu i brutalnu pljačku, a SDA je to protumačila kao udar na Bošnjake i bošnjački politički faktor. Očigledno da različito doživljavamo stvari koje se tiču sistemske korupcije.

Ne prejudiciram ko je kriv, ja sam za neovisno pravosuđe, ali ne možemo dijeliti političke stavove na način da se pravi haranga na Tužilaštvo BiH, da se proglašava antibošnjačkom aktivnošću, a znamo da su svi tužitelji u ovom predmetu Bošnjaci", rekao je Radončić.

Radončić će na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, kako je najavio, obavijestiti kolege o svojoj odluci.Preporučujemo