Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

8 minuta i 46 sekundi koje su promijenile SAD: Kako je policija ubila Floyda

02. 06. 2020 - 09:29
|
|
by New York Times - udrimuski.ba
|
foto: Darnella Frazier / Facebook/Darnella Frazier / AFP

New York Times napravio je rekonstrukciju smrti Afroamerikanca Gergea Floyda koga su 25. maja u Minneapolisu ubili policajci, što je dovelo do masovnih nereda širom SAD.

Snimci nadzornih kamera, snimci svjedoka i zvanični dokumenti pokazuju kako su postupci policajaca u Minneapolisu doveli do fatalnog ishoda, piše New York Times

Kombinovanjem video snimaka očevidaca i nadzornih kamera, pregledom zvaničnih dokumenata i uz konsultovanje stručnjaka, Times je detaljno rekonstruisao posljednje minute Floydovog života. Video snimak pokazuje kako su pripadnici policije narušili pravila službe, i onemogućili Floydu da diše, čak i kada su prisutni apelovali da prestanu.

Podsjetimo, do smrti Georgea Floyda došlo je 25. maja nakon što ga je jedan prodavac optužio da je pokušao da kupi cigarete sa falsifikovanom novčanicom od 20 dolara, zbog čega je pozvao policiju. 

Policija je po dolasku na lice mjesta, oborila Floyda na zemlju, a policajac Dereck Chauvin klečao je na njegovom vratu 8 minuta i 46 sekundi, i nije sklonio svoje koljeno čak i nakon što je Floyd izgubio svijest. Svi policajci koji su učestvovali u incidentu su otpušteni, a Chauvin je uhapšen i optužen za ubistvo.Zadnje dodane

Preporučujemo