Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Novinari i intelektualci dali podršku Duški Jurišić

02. 06. 2020 - 08:54
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: Pošteno govoreći/Media.ba

Društvo novinara BiH oglasilo se navodeći da osuđuje prijetnje institutom krivičnih prijava kao razlog za smjenu direktorice TVSA Duške Jurišić.

"Pozivamo Vladu i Skupštinu KS da pitanje izbora menadžmenta TVSA vrati u zakonske okvire, a institucije međunarodne zajednice da stanu u zaštitu zakonitosti", naveli su u reakciji iz Društva novainara BiH.

Osim reakcije BH novinara, oglasila se i grupa sačinjena od novinara, režisera, fotografa koji su uputili pismo poslanicima u Skupštini KS, te predsjedniku Vlade KS Mariju Nenadiću i ministrici pravde i uprave KS Mersi Kusturi.

"Duška Jurišić je suštinski dio ovog grada, u koji je ugradila svoj život i svoju karijeru i postala jedan od najboljih novinara u našoj zemlji i regionu; postigla evropski kvalitet u novinarstvu; i postala doajenka novinarstva u BiH.

Tokom opsade Sarajeva Duška Jurišić je vodila centralne Dnevnika na TV BiH. Bio je to najsvjetliji period bh. televizijskog novinarstva", navodi se između ostalog u pismu.

"Sarajevu, BiH, novinarstvu, televiziji, Duška Jurišić je neophodna. Ona je najviši standard u novinarstvu, njen ljudski integrtitet i patriotizam su primjer i bogatstvo u jednom društvu. Ovom eventualnom smjenom, vi ostavljate građane bez jednog takvog kadra i kvalitetnog sredstva informisanja".

Za kraj pisma su uputili molbu navedenim da ne prihvate odluku o smjeni Duške Jurišić i tako "sačuvaju svoj obraz i obraz građana KS".Preporučujemo