Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Batko: "Bosanci i Hercegovci, imamo vjeru u vas, 17030 i 17050 poziv za život rudareve kćerke"

29. 05. 2020 - 12:15
|
|
by udrimuski.ba - Nermina Veljan
|
foto: udrimuski.ba

Batko je jutros u emisiji Udri muški pozvao bh. naciju da pomognu, ovaj put za spas života jedne mlade djevojke: "Za život i liječenje Eldine Šišić koja je u Programu OTVORENE MREŽE, potrebno je 40 hiljada eura. Bosanci i Hercegovci, imamo vjeru u vas. Poziv za život rudareve kćerke 17030 i 17050!

Put pacijenta u BiH je put na groblje. Igraju se bogova, odlučuju ko će živjeti, a ko neće. Neka mi neko pošalje na mail ako postoje nacionalne bolesti.

Pozivam armiju ljudi, ne samo u BiH, već i van naše zemlje da spasimo ovu 25.-godišnju djevojku. Bosanci i Hercegovci 17030 i 17050, za spas života rudareve kćerke. Eldina i njen otac nemaju štelu. Ovog trenutka rudareva “štela” ste vi, građani BiH", kazao je Batko.

Eldina Šišić ima 25 godina, iz Breze, na dijalizi je 10 godina (od juna 2010 godine). U Program transplantacija OTVORENE MREŽE ušla je u martu 2014-te godine otkada se njen otac, rudar iz Breze, bori za mogućnost njenog liječenja – za mogućnost transplantacije buberga.

U okviru Programa OTVORENA MREŽE u Francuskoj, Eldina se nalazila na nacionalnoj listi čekanja za kadaveričnu transplantaciju bubrega.

2014-te  godine Eldina majka, Amra Šišić, pokušala joj je biti donor u francuskom Tuluzu, u bolnici „Rangeli“, u okviru Programa OTVORENE MREŽE, ali po ocjenama francuskog tima prof. Lionela Rostanga, to nije bilo moguće. Prošle godine, Eldina majka Amra izgubila je život usljed kratke bolesti.

2018-te godine, Eldinin otac, Adil Šišić, odlučio je biti donor bubrega svojoj kćerki. Predtransplantacioni pregledi obavljeni su u francuskom Grenoblu, u Univerzitetsko-kliničkom centru Grenoble, gdje je tim prof. Rostanga ocjenio da Adil može biti donor.

Kad je sve bilo spremno za transplantaciju desile su se komplikacije sa Eldininim zdravstvenim stanjem – francuski tim hitno i vanredno hospitalizirao je Eldinu gdje je nakon obavljenih pregleda ustanovljeno da Eldina ima disekciju aorte usljed teške arterijske hipertenzije. Ovo je dosljedno značilo da se Eldina nalazi u životnoj opasnosti. Tim prof. Rostanga izveo je dva operativna zahvata kojim je uspio ovaj problem staviti pod kontrolu i spasiti život Eldini – samo ovo spašavanje Eldininog života tada u Grenoblu koštalo je preko 40.000 EUR-a.

eldinasisicUM

Eldina Šišić

 

 Preporučujemo