Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Šef UN-a: Prijete nezamisliva pustoš i glad, kolektivna akcija odmah

29. 05. 2020 - 08:07
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: arhiva

Šef Ujedinjenih naroda upozorio je svjetske lidere da će pandemija korona virusa izazvati "nezamislivu pustoš i patnju diljem svijeta" s povijesnim razinama gladi i umiranja od gladi te da 1,6 milijardi ljudi koji neće moći zaraditi za život, ako im se već sada ne pomogne, prenosi agencija Beta.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je na sastanku na visokoj razini u četvrtak rekao da COVID-19 može dovesti do "gubitka proizvodnje u svijetu u vrijednosti 8,5 tisuća milijardi dolara, što je najoštrije smanjenje od 'Velike depresije' 30-ih godina".

Guterres je pozvao na hitnu kolektivnu akciju u nekoliko kritičnih područja: povećanje svjetske financijske likvidnosti, olakšice dužnicima, angažiranje privatnih vjerovnika u korist dužnika, više vanjskog financiranja, smanjenje utaje poreza, suzbijanje pranja novca i korupcije.

Poziv svjetskih lidera na saradnju

On također želi da se osigura da mjere gospodarskog oporavka od pandemije budu u skladu sa ciljevima za suzbijanje već uočene klimatske krize.

U četvrtak je blizu 50 svjetskih lidera pozvalo na veću suradnju u svijetu nakon pandemije, na skupu Ujedinjenih naroda o financiranju razvoja, kojem nisu prisustvovali Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija.

Više čelnika poput njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona ocijenilo je da bi aktualna kriza mogla biti prilika za razvoj izdržljivije ekonomije, promovirajući posebno borbu protiv globalnog zagrijavanja.Zadnje dodane

Preporučujemo