Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Državni sekretar SAD Mike Pompeo objavio: Amir Zukić nepoželjan u SAD

29. 05. 2020 - 07:43
|
|
by Hina - udrimuski.ba
|
foto: EPA

Mike Pompeo, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, objavio je sinoć na Twitteru da nekadašnji federalni poslanik i bivši generalni sekretar SDA Amir Zukić ne može ući u SAD.

"Koruptivne radnje bivšeg zastupnika Amira Zukića potkopale su vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini. Kao rezultat toga, javno ga imenujem osobom neprihvatljivom za ulazak u Sjedinjene Države. S našim partnerima u Bosni i Hercegovini ostajemo ujedinjeni u borbi protiv korupcije", napisao je Pompeo.

Amir Zukić je optužen za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

objašnjenju objavljenom na stranici State Departmenta, navodi se da je ova odluka donesena "zbog njegove umiješanosti u značajnu korupciju".

Ovo imenovanje je provedeno u odjeljku 7031 (c) Zakona o odobravanju sredstava za državne, strane operacije i povezane programe iz 2020. godine (Div. G, P.L. 116-94). Na osnovu odeljka 7031 (c), nakon što državni sekretar imenuje službenike stranih vlada za direktno ili indirektno učešće u značajnoj korupciji, ti pojedinci i članovi njihove uže porodice nisu podobni za ulazak u Sjedinjene Države.

"Ova oznaka potvrđuje američku posvećenost borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Države i dalje stoje sa narodom Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi protiv korupcije. Odjeljenje će nastaviti koristiti ove vlasti za promociju odgovornosti za korumpirane aktere u ovoj regiji i širom svijeta", poručuje Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo.Preporučujemo