Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Koronavirus se sve više širi Tešnjem, registrovano 19 novozaraženih osoba

28. 05. 2020 - 09:16
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: Tanjug

U posljednja 24 sata u laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu testirano je 225 uzoraka na koronavirus, a potvrđeno je 19 pozitivnih rezultata.

 

Svih 19 novozaraženih osoba je iz Tešnja, grada koji je posljednjih dana postao najveće žarište u cijeloj BiH.

 

U Tešnju su do danas registrovana ukupno 52 slučaja zaraze, a firma "Koža-komerc" je postala novi klaster. Svih 80 uposlenika te kompanije je od 23. maja u samoizolaciji.

 

Iz Općine Tešanj jučer su najavili da će rasti broj zaraženih jer nastavljaju testiranje i traženje zaraženih osoba. Istakli su da im nedostaju testovi, oprema za laboratoriju, ali i zaštitna i medicinska oprema.

 

"Dragi Tešnjaci, svima nam se nakupilo svega od početka cijele priče: od psihičkog pritiska, različitih stručnih i nestručnih rasprava, teorija zavjere, različitih strahova, ekonomskih posljedica, ograničenja kretanja, nekih naših navika... Dva mjeseca smo se držali ozbiljno i čvrsto svih utvrđenih mjera i svi smo poduzimali što je bilo moguće. Popuštanja mjera su donijela nove izazove. Treba i dalje biti staložen, razuman, organiziran i gledati naprijed", poručio je građanima načelnik ove općine Suad Huskić

 

Broj zaraženih po gradovima i općinama u BiH:

 

Banja Luka - 594

Maglaj - 145

Čitluk - 96

Mostar - 93

Sarajevo - 79

Laktaši - 79

Široki Brijeg - 60

Bosanska Gradiška - 57

Tuzla - 53

Prijedor - 52Preporučujemo